Članak

SUKOB SE NASTAVLJA

Kina šalje avione i brodove prema Tajvanu nekoliko dana nakon što su SAD odobrile prodaju oružja za 500 miliona dolara

(Patria) - Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u subotu da je Kina poslala desetine aviona i plovila prema ostrvu, samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Američke Države odobrile prodaju oružja Tajvanu u vrijednosti od 500 miliona dolara, javio je AP.

Ministarstvo odbrane je navelo da su u 24 sata od petka do 6 sati ujutro otkrivena 32 aviona i devet plovila mornarice. Od toga, 20 aviona je ili prešlo srednju liniju Tajvanskog moreuza ili probilo tajvansku identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane. Kao odgovor, Tajvan je zadužio svoje avione, brodove i raketne sisteme da odgovore, saopšteno je.

U protekloj godini, Peking je pojačao vojne vježbe oko ostrva kao reakciju na političke aktivnosti Tajvana. Kineska vojska pokrenula je vježbe oko Tajvana prošle sedmice kao „strogo upozorenje“ nakon što je potpredsjednik Tajvana svratio u SAD dok je bio na službenom putu u Paragvaj.

State Department je u srijedu saopštio da je potpisao prodaju infracrvenih sistema za pretraživanje i praćenje za borbene avione F-16 i drugu prateću opremu Tajvanu u vrijednosti od pola milijarde dolara.

Glasnogovornik kineskog ministarstva odbrane Zhang Xiaogang rekao je u petak da se Kina protivi prodaji oružja, nazvavši je „grubo miješanje“ u kineske unutrašnje stvari i opisujući to kao „gnusan čin“ koji krši njen princip „Jedne Kine“, kao i tri kinesko-američka Zajednička saopštenja. Zhang je također rekao da je Kina pozvala SAD da ispune svoju obavezu da ne podržavaju nezavisnost Tajvana.

#svijet #MinistarstvoOdbrane #Tajvan #Kina #SjedinjeneAmeričkeDržave #ProdajaOružja #Avioni #Plovila #TajvanskiMoreuz #IdentifikacionaZona #VojneVježbe