Članak

STRAH OD RADIJACIJE

Južnokorejski demonstranti pozivaju vladu na akciju zbog Fukushime

Protestu se, prema riječima organizatora, pridružilo oko 50.000 ljudi.

(Patria) - Demonstranti su se u subotu okupili u glavnom gradu Južne Koreje kako bi zahtijevali od vlade da preduzme korake kako bi izbjegla katastrofu, zbog ispuštanja prečišćene adioaktivne vode u Japanu iz nuklearne elektrane Fukushima, javlja Reuters.

Japan je u četvrtak počeo ispuštati vodu iz elektrane sjeverno od Tokija u more uprkos prigovorima kako u zemlji tako i u inostranstvu ribarskih zajednica i drugih zabrinutih zbog uticaja na životnu sredinu.

„Nećemo odmah vidjeti katastrofe kao što je otkrivanje radioaktivnih materijala u morskim plodovima, ali čini se neizbježnim da bi ovo ispuštanje predstavljalo rizik za lokalnu ribarsku industriju i vlada mora pronaći rješenja“, rekao je Choi Kyoungsook iz grupe Korea Radiation Watch. koji je organizovao skup.

Protestu se, prema riječima organizatora, pridružilo oko 50.000 ljudi.


Japan i naučne organizacije kažu da je voda, destilizovana nakon što je bila kontaminirana kontaktom sa gorivnim šipkama kada je reaktor uništen u zemljotresu i cunamiju 2011. godine, sigurna.

Komunalna kompanija odgovorna za postrojenje, Tokyo Electric Power, filtrira vodu kako bi uklonila izotope, ostavljajući samo tricij, radioaktivni izotop vodika koji je teško odvojiti. Japanska agencija za ribarstvo rekla je u subotu da riba testirana u vodama oko postrojenja nije sadržavala uočljive nivoe tricijuma, javila je novinska služba Kyodo.

Južna Koreja je rekla da ne vidi nikakve naučne probleme sa ispuštanjem vode, ali ekološki aktivisti tvrde da svi mogući uticaji nisu proučeni. „Niko ne može reći šta će se dogoditi s morskim ekosistemom u narednih 100 godina“, rekao je Choi.

Japan kaže da treba da počne sa ispuštanjem vode jer su rezervoari za skladištenje koji sadrže oko 1,3 miliona metričkih tona vode, dovoljno da se napuni 500 olimpijskih bazena, puni. Prvo pražnjenje od 7.800 kubnih metara, što je ekvivalentno otprilike tri olimpijska bazena, održaće se za oko 17 dana.

#svijet #KorejaProtest #FukushimaVoda #RibarskaIndustrija #TokyoElektricPower #TricijumNivoi #EkosistemRizik #RezervoariVode #OlimpijskiBazen #IspuštanjeVode #NaučneProbleme