Članak

PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenskiy: Više od 20 zemalja pridružilo se deklaraciji G7 o sigurnosnim garancijama za Ukrajinu

Portparol Kremlja Dmitry Peskov nazvao je ovu odluku pogrešnom i potencijalno veoma opasnom.

(Patria) - Više od 20 zemalja pridružilo se deklaraciji Grupe sedam (G7) o dugoročnim sigurnosnim
garancijama za Kijev, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelenskiy, prenio je Tass.

„Od danas se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o sigurnosnim garancijama za Ukrajinu. Naš tim nastavlja svoj rad. Sada ima skoro 30 (zemalja) ukupno, uključujući G7“, rekao je Zelenskiy na svom Telegram kanalu.

On je podsjetio da je Ukrajina već započela pregovore o bilateralnom dokumentu o sigurnosnim garancijama sa Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako je ranije izvijestio šef ureda ukrajinskog predsjednika Andrey Yermak, 13 zemalja pridružilo se deklaraciji G7 o dugoročnim sigurnosnim garancijama: Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Latvija, Nizozemska, Norveška, Portugal, Rumunija, Finska, Češka i Švedska. Tada se deklaraciji pridružila Grčka.

Kasnije je Kijev saopštio da je postigao dogovor sa Atinom o početku bilateralnih pregovora. Zelenskiy je također najavio spremnost da započne rad na takvom dokumentu sa Portugalom.

Na marginama julskog samita NATO-a u Vilniusu, G7 je usvojila deklaraciju o dugoročnim sigurnosnim garancijama za Ukrajinu. U dokumentu se posebno navodi da bi Kijev trebao dobiti značajan vojni potencijal. Ukrajinske vlasti se nadaju da će prvi bilateralni sporazumi sa evropskim zemljama biti potpisani prije kraja ove godine.

Portparol Kremlja Dmitry Peskov nazvao je ovu odluku pogrešnom i potencijalno veoma opasnom.

#svijet #VolodimirZelenski #Ukrajina #G7