Članak

JAVAŠLUK DRŽAVNE VLADE

Cirkus na sjednici Vijeća ministara BiH o danu žalosti, je li žrtva u Gradačcu manje vrijedna od one u Beogradu?

Navedeni zapisnik otkriva niz poteza aktuelne državne vlasti koji bi se mogli okarakterisati sramotnim, a usput i neozbiljnost Vijeća ministara BiH.

(Patria) - Telefonska sjednica se pretvorila u razmjenu poruka putem Vibera, a Košarac i Nešić se, jednostavno, nisu javili. Država tako nije zauzela stav o užasnom događaju u Gradačcu niti je pokazala pijetet prema žrtvama.

Objavljen je zapisnik o sramotnoj sjednici Vijeća ministara BiH održanoj 14. avgusta na kojoj se, kako je obrazloženo, zbog nedostatka kvoruma nije donijela odluka o proglašenju Dana žalosti u BiH nakon trostrukog ubistva u Gradačcu, piše Fokus.ba

Navedeni zapisnik otkriva niz poteza aktuelne državne vlasti koji bi se mogli okarakterisati sramotnim, a usput i neozbiljnost Vijeća ministara BiH.

Sjednica putem Viber poruka

Naime, navedena sjednica na kojoj je država trebala demonstrirati pijetet prema žrtvama užasnih ubistava u Gradačcu, a samim time i zauzeti stav prema ovom događaju,koji je zgrozio cjelokupno društvo, odražana je putem Viber poruka!?

Tako u zapisniku stoji da je „generalni sekretar Vijeća ministara BiH putem Viber poruke, po nalogu predsjedavajuće Vijeća ministara BiH (Borjane Krišto) otvorio 8. vanrednu (telefonsku) sjednicu ujedno izvijestivši članove Vijeća ministara kako je glasanje po predloženoj tački moguće obaviti do 12:00 sati, kada će se sjednica zaključiti i konstatirati ishod glasanja“.

-Posebno je članovima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine skrenuta pažnja kako je zbog tehničkog formata održavanja vanredne (telefonske) sjednice putem aplikacije Viber i nemogućnosti obavljanja adekvatne rasprave u predmetnom formatu glasanje potrebno obaviti o tački dnevnog reda i priloženim zaključcima, na način da se izjašnjavanje obavi s glasovima ZA ili PROTIV.

Faksimil Zapisnika sa sjednice Vijeća ministara BiH (Izvor: Fokus.ba)

Dakle, sjednicu uopće nije vodila Krišto, već generalni sekretar Vijeća ministara BiH, a ministrima je putem Viber poruka, bez ostavljanja mogućnosti za raspravu, dato samo da se izjasne da li su za ili protiv.


Kako dalje stoji u zapisniku, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) i ministar sigurnosti Nenad Nešić (DNS) do isteka vremena određenog za glasanje nisu iskoristili svoje pravo glasa te se smatra da oni nisu prisustvovali 8. vanrednoj (telefonskoj) sjednici. Izostale su, dakle, povratne Viber poruke od Košarca i Nešića.

Sjednica tri dana nakon zločina

-Budući da svi ministri nisu iskoristili svoju mogućnost glasanja u predviđenom roku (ministri iz reda srpskog naroda iz RS-a nisu glasali), Generalni sekretarijat nije mogao po okončanju vremena za glasanje konstatirati postojanje potrebnog kvoruma za rad i odlučivanje Vijeća ministara – stoji, između ostalog, u ovom zapisniku.

Podsjetimo, Vijeće ministara je po pitanju trostrukog ubistva u Gradačcu i zauzimanja stava oko dana žalosti „održalo sjednicu“ tek 14. augusta, tri dana nakon ovog užasnog događaja. Posebnim odlukama vlada RS-a i FBiH, dan žalosti je u entitetima proglašen 16. augusta, pet dana nakon događaja.

Vremenski, Vlada RS je po ovom pitanju preduhitrila i Vijeće ministara i Vladu FBiH, a nakon obrazloženje ministra Košarca o tome zašto nije glasao na sjednici Vijeća ministara, može se i zaključiti da je to urađeno svjesno.

#BorjanaKrišto #Danžalosti #Gradačac #NenadNešić #StašaKošarac #Vijećeministara #zapisnik #BIH