Članak

Trump kaže da će preskočiti republikanske predsjedničke debate

(Patria) - Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih država Donald Trump rekao je u nedjelju da će preskočiti prvu republikansku predsjedničku debatu u srijedu kao i naredne, javio je AP.

„Javnost zna ko sam i koliko sam uspješno predsjedavao“, napisao je Trump na društvenim mrežama. „ZATO NEĆU VODITI DEBATE!“ Njegov portparol nije odmah pojasnio da li planira bojkotovati sve debate ili samo one koje su trenutno zakazane.

Favorit među republikancima rekao da je vidio malo prednosti u pridruživanju rivalima kada su se okupili po prvi put u Milwaukeeju u srijedu, s obzirom na njegovo vodstvo u utrci.

„Zašto bih dozvolio ljudima sa 1 ili 2% i 0% da me napadaju pitanjima cijelu noć?“ rekao je u intervjuu u junu sa voditeljem Fox Newsa Bretom Baierom, koji će biti moderator.

Trump je također više puta kritikovao Fox, domaćina događaja u udarnom terminu od 23. augusta, insistirajući da je riječ o „neprijateljskoj mreži“ za koju vjeruje da se prema njemu neće ponašati pošteno.

Trump je raspravljao o brojnim opcijama kontriranja debati, uključujući intervju s bivšim
voditeljem Fox Newsa Tuckerom Carlsonom, koji je ima emisiju na X-u, ranije poznatom kao Twitter. Carlson je uočen u Trumpovom golf klubu prije objave, prema osobi upućenoj u posjetu koja je govorila pod uslovom da ostane anonimna jer nije bila ovlaštena da govori.

New York Times je u subotu objavio da je intervju koji bi trebao biti emitovan u srijedu već snimljen.

„Ne možemo potvrditi ili demantovati - ostanite sa nama“, rekao je Trumpov glasnogovornik Steven Cheung.

To je samo jedna od nekoliko ideja koje je Trump iznio u razgovorima posljednjih sedmica. One su uključivale pojavljivanje u Milwaukeeju u posljednjem trenutku ili prisustvovanje, ali sjedeći u publici i nuđenje komentara uživo na njegovoj stranici Truth Social. Također je razgovarao o potencijalnom pozivanju na različite mreže kako bi privukli gledaoce iz debate ili o održavanju skupa umjesto toga.

#debate #DonaldTrump #SAD #svijet