Članak

DIPLOMATSKI SUSRET

Erdogan u Mađarskoj o proširenju NATO-a i energetici

(Patria) - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se u nedjelju u Budimpešti s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a na dnevnom redu za obje zemlje je bila energetska sigurnost i članstvo Švedske u NATO-u, javio je AFP.

Mađarska još uvijek nije glasala za odobravanje ulaska nordijske zemlje u Sjevernoatlantski savez, budući da se pridružila Turskoj koja je dugo blokirala članstvo Švedske prije nego što je prošlog mjeseca povukla svoj veto.

Parlamenti obje zemlje su trenutno na odmoru.

„Možemo se vratiti na to pitanje na jesenjem zasjedanju“, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto na Facebooku.

„Dogovorili smo se da ostanemo u kontaktu“, dodao je.

Dvije zemlje su razgovarale i o jačanju energetske saradnje, s obzirom da Mađarska već
dobija veliki dio svog gasa putem gasovoda Turski tok, kojim se ruski gas transportuje preko Crnog mora.

Budimpešta i Ankara će također produbiti svoje „strateško partnerstvo“, najava koja će biti ozvaničena tokom posjete Erdogana zakazane za decembar.

Posjeta turskog lidera dio je niza diplomatskih sastanaka koje je Orban organizovao povodom Svjetskog atletskog prvenstva koje je otvoreno u subotu. Među ostalim zvanicama u nedelju su dočekani predsjednici Srbije, Azerbejdžana, Kirgistana, kao i predsjednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov.

Szijjarto je pozdravio „blisku saradnju između Centralne Azije i Zapadnog Balkana“, za koju je rekao da je posebno važna s obzirom na energetsku krizu.

„Srbija je obećala da će „obezbijediti neophodan tranzitni kapacitet“ ako Ukrajina odluči da prestane da propušta ruski gas preko njene teritorije kako bi se transportovao u evropske zemlje, dodao je.

Mađarska, jedina zemlja članica EU koja je održavala veze s Kremljom od početka rata u
Ukrajini, posljednjih godina vodi politiku otvaranja prema istoku, ne samo prema Rusiji, već i prema srednjoj Aziji i Kini.

Viktor Orban je sa zadovoljstvom dočekao svoje „političke prijatelje“ za vikend. Zapadni
partneri Mađarske, koji ga redovno optužuju za autoritarni eksces, su odsutni.

#Mađarska #RecepTayyipErdogan #ViktorOrban #svijet