Članak

RATNI BROD

Kim Jong Un nadgledao testiranje krstareće rakete na početku vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a

(Patria) - Sjevernokorejski lider Kim Jong Un nadgledao je testiranje strateških krstarećih projektila, dok se Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države spremaju započeti godišnje vojne vježbe koje Pjongjang vidi kao probu rata, javio je Reuters.

Kim je posjetio mornaričku flotu stacioniranu na istočnoj obali kako bi pregledao test na
ratnom brodu, saopštila je korejska agencija KCNA, ne navodeći datum njegovog putovanja.

Lansiranje je imalo cilj provjere „borbene funkcije broda i karakteristike njegovog raketnog sistema“, uz istovremeno poboljšanje sposobnosti mornara da izvedu „napadnu misiju u stvarnom ratu“, saopštila je KCNA.

"Brod je brzo pogodio metu čak i bez greške“, navodi se.

Kim je rekao da brod održava „visoku pokretljivost i moćnu udarnu moć i stalnu spremnost za borbu kako bi se nosio sa iznenadnim situacijama“, piše KCNA.

Najnovija raketna proba uslijedila je u trenutku kada bi Južna Koreja i Sjedinjene Države u ponedjeljak trebale organizovati ljetne vježbe „Ulchi Freedom Guardian“, osmišljene da poboljšaju zajedničke odgovore na nuklearne i raketne prijetnje Sjeverne Koreje.

Pjongjang je osudio vojne vježbe saveznika kao probu za nuklearni rat. Vojska Južne Koreje saopštila je da će ovogodišnje vježbe biti održane u „najvećim razmjerima ikada“, mobilišući desetine hiljada vojnika s obje strane, kao i neke države članice Komande UN-a.

Južnokorejski zakonodavci rekli su da bi Sjeverna Koreja mogla pokušati ispaliti interkontinentalni balistički projektil ili poduzeti drugu vojnu akciju u znak protesta protiv
vježbi saveznika ili prošlosedmičnog samita Južne Koreje, Sjedinjenih Država i Japana.

#brod #KimJongUn #krstarećerakete #svijet