Članak

OPTEREĆEN OPTUŽNICAMA

Republikanski senator Cassidy smatra da Trump treba odustati od predsjedničke utrke

(Patria) - Istaknuti republikanac u Senatu Sjedinjenih Američkih Država kaže da bi bivši predsjednik Donald Trump trebao odustati od republikanske trke za Bijelu kuću 2024. godine, tvrdeći da Trump ne može pobijediti na izborima protiv demokrate Joea Bidena, javlja Reuters.

Senator Bill Cassidy opisao je slučaj federalnih dokumenata protiv Trumpa kao „skoro zakucavanje“ i rekao da birači neće izabrati nekoga ko je osuđen za zločin kao predsjednik. Na pitanje da li Trump treba da odustane od predsjedničke trke, republikanac iz Louisiane je za CNN-ov program „State of the Union“ rekao: „Mislim da jeste. Ali, očigledno, to je na njemu. Mislim, samo me pitate za moje mišljenje. Ali on će izgubiti od Joea Bidena, ako pogledate trenutne ankete“, dodao je.

Trump je vodeći republikanski predsjednički kandidat uprkos rastućim pravnim problemima koji uključuju četiri krivične optužnice, od kojih jedna uključuje njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima u SAD nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

„Možda imamo kandidata za predsjednika koji je osuđen za zločin. Mislim da Joea Bidena treba zamijeniti, ali ne mislim da će Amerikanci glasati za nekoga ko je osuđen. Tako da mi je samo jako žao zbog toga kako se sve odvija“, rekao je Cassidy.

U najnovijoj anketi Reuters/Ipsos objavljenoj ovog mjeseca, Trump je imao 47% republikanskih glasova na nacionalnom nivou, dok je guverner Floride Ron DeSantis pao za šest procentnih poena od jula, na samo 13%. Nijedan od ostalih kandidata koji bi trebali prisustvovati prvoj stranačkoj primarnoj debati u srijedu nema dvocifrene brojke.

#anketa #DonaldTrump #republikanci #SAD #svijet