Članak

PREKID UGOVORA O ŽITU

Ruski ratni brod ispalio hice upozorenja prema teretnom brodu u Crnom moru

(Patria) - Ruski ratni brod je ispalio hice upozorenja prema teretnom brodu u jugozapadnom dijelu Crnog mora dok se kretao prema sjeveru, javio je Reuters.

Rusija je u julu zaustavila učešće u crnomorskom dogovoru o žitu koji je Ukrajini omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora. Moskva je saopštila da smatra da svi brodovi koji idu u ukrajinske vode potencijalno nose oružje.

Rusija je u nedjelju u saopštenju navela da je njen patrolni brod „Vasily Bykov“ pucao iz automatskog oružja na brod „Sukru Okan“ pod zastavom Palaua nakon što kapetan broda nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi radi inspekcije.

Rusija je saopštila da je brod krenuo prema ukrajinskoj luci Izmail.

„Da bi se nasilno zaustavilo plovilo, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja“, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane. Ruska vojska se ukrcala na brod uz pomoć helikoptera Ka-29, dodaju.

„Nakon što je inspekcijska grupa završila rad na brodu, „Sukru Okan“ je nastavio put prema luci Izmail“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog rekao je da je incident „očigledno kršenje međunarodnog prava mora, čin piraterije i zločin protiv civilnih plovila treće zemlje u vodama drugih država“.

Mykhailo Podolyak dodao je na X-u, da će „Ukrajina izvući sve potrebne zaključke i izabrati najbolji mogući odgovor“.

Rat u Crnom moru

Pucanje na trgovački brod potaknuće već akutnu zabrinutost među brodovlasnicima, osiguravateljima i trgovcima robom o potencijalnim opasnostima od zarobljavanja u Crnom moru - glavnom putu koji i Ukrajina i Rusija koriste za plasiranje svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište.

Rusija i Ukrajina su dva najveća svjetska poljoprivredna proizvođača i glavni igrači na tržištima pšenice, ječma, kukuruza, uljane repice, uljane repice, sjemena suncokreta i suncokretovog ulja. Rusija je takođe dominantna na tržištu đubriva. Otkako je Rusija napustila ugovor o crnomorskom žitu, i Moskva i Kijev su izdali upozorenja i izveli napade koji su izazvali nervozu na globalnim tržištima roba, nafte i transporta.

Rusija je rekla da će sve brodove koji se približe ukrajinskim lukama tretirati kao potencijalna vojna plovila, a zemlje njihove zastave kao borce na ukrajinskoj strani. Rusija je također udarila na ukrajinske objekte za žito na Dunavu.

Ukrajina je odgovorila sličnom prijetnjom brodovima koji se približavaju ruskim ili ruskim ukrajinskim lukama. Ukrajina je također napala ruski naftni tanker i ratni brod u svojoj pomorskoj bazi Novorossiysk, pored velike luke za žito i naftu.

Ukrajina i Zapad kažu da koraci Rusije predstavljaju faktičku blokadu ukrajinskih luka koja prijeti prekidom dotoka sjemena pšenice i suncokreta iz Ukrajine na svjetska tržišta.

Rusija odbacuje to tumačenje i kaže da Zapad nije implementirao paralelni sporazum o ublažavanju pravila za sopstveni izvoz hrane i đubriva.

#Crnomore #napad #Rusija #žito #Svijet