Članak

APOKALIPTIČNE SCENE

Havaji: Broj poginulih u požarima na Mauiju dostigao 80

Zvaničnici su upozorili da bi timovi za pretragu sa psima i dalje mogli pronaći još mrtvih u požaru koji je zapalio

(Patria) - Broj mrtvih u šumskim požarima na Mauiju porastao je na 80 dok su timovi za potragu
pročešljali tinjajuće ruševine Lahaine, javio je Reuters.

Požari su postali najsmrtonosnija prirodna katastrofa u historiji države, nadmašivši onu od cunamija koji je ubio 61 osobu na Velikom ostrvu Havaji 1960. godine, godinu dana nakon što su se Havaji pridružili Sjedinjenim Državama.

Zvaničnici su upozorili da bi timovi za pretragu sa psima i dalje mogli pronaći još mrtvih u požaru koji je zapalio 1.000 zgrada i ostavio hiljade bez krova nad glavom, a za obnovu će vjerovatno biti potrebno mnogo godina i milijarde dolara.

„Niko nije ušao ni u jednu od ovih struktura koje su izgorjele i tu, nažalost, očekujemo da će broj mrtvih značajno porasti“, rekao je američki senator Brian Schatz sa Havaja za MSNBC. Vatra u Lahaini koja se proširila iz grmlja u grad još uvijek gori, ali 85 posto je obuzdano.

Tri dana nakon katastrofe, ostalo je nejasno da li su neki stanovnici dobili ikakvo upozorenje prije nego što je vatra zahvatila njihove domove. Ostrvo ima sirene za hitne slučajeve namijenjene upozorenju na prirodne katastrofe i druge prijetnje, ali izgleda da se nisu oglasile tokom požara.

„Ovlastio sam sveobuhvatan pregled jutros kako bih bio siguran da znamo tačno šta se dogodilo i kada“, rekao je guverner Havaja Josh Green za CNN, misleći na sirene upozorenja. Zvaničnici nisu ponudili detaljnu sliku o tome koja su tačno obavještenja poslana i da li su poslana putem tekstualnih poruka, e-pošte ili telefonskih poziva.

Katastrofa je počela da se odvija u utorak nešto iza ponoći kada je prijavljen požar u gradu Kula, otprilike 56 kilometara od Lahaine. Oko pet sati kasnije tog jutra, u Lahaini je, prema riječima stanovnika, nestalo struje.

U ažuriranjima objavljenim na Facebooku tog jutra, okrug Maui je rekao da je požar u Kuli progutao stotine hektara pašnjaka, ali da je mala vatra od tri hektara koja je nastala u Lahaini obuzdana. Do tog popodneva situacija je postala strašnija. Oko 15:30, prema informacijama iz okruga, požar u Lahaini iznenada se razbuktao. Neki stanovnici počeli su da se evakuišu, dok su ljudi, uključujući goste hotela, na zapadnoj strani grada dobili uputstva da se sklone.

U narednim satima, država je na Facebooku objavila niz naredbi za evakuaciju dok se vatra širila gradom. Svjedoci su rekli da su imali malo vremena jer je vatra progutala Lahainu za nekoliko minuta. Nekoliko ljudi je bilo prisiljeno skočiti u Tihi okean kako bi se spasili.

#CommunitySupport #DevastatingBlaze #EmergencyResponse #EvacuationAlert #ForestFires #HawaiiDisaster #LahainaTragedy #MauiFire #NaturalCrisis #RebuildingEfforts #svijet