Članak

NAKON VOJNOG PUČA

Zapadna Afrika u još jednom pokušaju da pregovara sa vođama puča u Nigeru

No, vođe puča, na čelu s generalom Abdourahamaneom Tianijem, odbili su diplomatske napore Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država

(Patria) - Zapadnoafrički blok ECOWAS ima cilj poslati parlamentarni odbor u Niger kako bi se sastao
sa vođama državnog udara, rekao je glasnogovornik bloka, javio je Reuters.

Nigerska vojska je prošlog mjeseca zatvorila predsjednika Mohameda Bazouma i raspustila izabranu vladu, naišavši na osudu regionalnih sila koje su aktivirale rezervne vojne snage za koje kažu da će biti raspoređene kao posljednje sredstvo ako pregovori ne uspiju.

No, vođe puča, na čelu s generalom Abdourahamaneom Tianijem, odbili su diplomatske napore Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS), Sjedinjenih Američkih Država i drugih, podižući šanse daljnjeg sukoba u osiromašenoj regiji Sahel u zapadnoj Africi, koja je već preplavljena smrtonosnom islamističkom pobunom.

Parlament ECOWAS-a sastao se u subotu kako bi razgovarao o daljnjim akcijama u Nigeru. Nije donesena nikakva odluka, ali je parlament osnovao komisiju koja planira da se sastane s nigerijskim predsjednikom Bolom Tinubuom, koji je predsjedavajući ECOWAS-a, kako bi dobio njegovu dozvolu da ode u Niger, rekao je portparol.

Grupa istaknutih nigerijskih islamskih učenjaka također se sastala s Tinubuom kako bi dobila zeleno svjetlo za intervenciju, što je Tinubu odobrio, rekao je u subotu izvor blizak nigerijskom predsjedniku. Nije bilo jasno da li su već u Nigeru, ali njihov plan je bio da se sastanu sa kolegama u Nigeru kako bi izgladili diplomatski ćorsokak.

#BazoumaCrisis #DiplomaticSolution #ECOWAS #ECOWASCommittee #ECOWASIntervention #IslamicScholars #Niger #NigerDialogue #NigerParliament #SahelConflict #TianijLeadership #TinubuApproval #svijet