Članak

KO KRŠI ZAKON

Dok kriminalcima poručuje da će ih hapsiti i strpati u zatvor, ministra Isaka ne brine što je FUP bez nadzora i rukovodstva

Piše: Amra Vrabac

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak, iza kojeg po vlastitom priznanju stoji Elmedin Konaković, poručio je danas da neće stati dok svi kriminalci ne budu u zatvoru.
Bez obzira na najave ministra Isaka, zakon je vrlo jasan. Ministar nema i ne smije imati nikakvu operativnu nadležnost u radu Federalne uprave policije. I nije ovo prvi put da ministar izlazi izvan svojih nadležnosti. Sjećamo se onih 'spiskova za hapšenje' koja je najavljivao u gostovanjima po televizijama.

Treba podsjetiti da je Federalna uprava godinama bez direktora, a i zamjenika, te da njom upravlja v.d. direktora po ovlaštenju Vlade FBiH.

Umjesto da učini ono što mu jeste posao i da sa svojim koalicionim partnerima osigura zakonitost rada Federalne uprave policije koja je već godinu bez parlamentarnog nadzora jer ne postoji Nezavisni odbor Parlamenta FBiH, Isak se odlučio za neki drugi pravac.


Iako je nakon preuzimanja dužnosti ministra početkom maja tražio da se pokrene procedura izbora članova Nezavisnog odbora, Isak se nije uspio 'obračunati' sa neposlušnim partnerima u Parlamentu koji nisu u stanju mjesecima se sastati i konstituisati zajedničku komisiju i raditi svoj posao.

Danas o tome Isak nije govorio, ali jeste o operativnom radu FUP-a iako niti bi trebao niti smio kao ministar znati sve što poduzima FUP. Ako već zna sve detalje oko zločina u Gradačcu, da li onda zna i sve istrage koje radi FUP?!

Iako je nova koalicija obećala da će se uhvatiti ukoštac sa svim problemima, u praksi se pokazalo da to ne rade. Do sada su se "proslavili" ponovljenim imenovanjima u nadzorne odbore, nezakonito imenovali članova UO UKC Tuzla, do protesta doveli roditelje djece obobljele od cistične fibroze jer je povučen rebalansa budžeta. Tek nakon protesta Vlada je iz rezerve preusmjerila potrebna sredstva.

Obračun sa kriminalom i korupcijom težak je posao. Ali da bi se uopšte razmišljalo o tome, potrebno je prvo poštovati zakon. Jer ako ga ne poštuje vlast, kako će poštovati građani. A ako taj minimum ne može isposlovati svestrani ministar, pa makar i na 'mišiće' kako će onda bilo koga staviti iza rešetaka.

#Koalicija #kriminal #RamoIsak #Zakon #BiH