Članak

ODAZVAT ĆE SE POZIVU

Dodik: Našli tužioca muslimana za optužnicu, kako bude proces išao tako će padati i BiH, iza ovoga stoji mešetar Murphy

(Patria) - Predsjednik SNSD-a i Rs-a Milorad Dodik na današnjoj vanrednoj press konferenciji govorio je o podignutoj optužnici koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

"Ovo je sramno, ugrožavanje suvereniteta za koji se mnogi bore u BiH. Ovo je političko nasilje, ovo je sila iza koje stoji američki ambasador, čovjek koji svaki dan smišlja šta će uraditi pritiv Rs, smišljajući srbofobiju. Tužilac je muslimanske nacionalnosti. Ovdje su našli poslušnika iz bošnjačkog naroda, muslimana. Vanpravno djelovanje se ogleda u činjenici da ne postoji zakon po kojem nas ganjaju", kazao je Dodik.

Kazao je da je optužnica pisana danima, uz asistenciju i kreaciju američkog ambasadora.

"Samo se američka ambasada oglasila i nepostojeća kancelarija OHR-a. Nisam imao potrebe da se osvrćem na zakone koje je donio taj Šmit. Ja sam potpisao ukaz i to ću učiniti uvijek kada NSRs donese neki zakon. Da li sam uvjereniji u ovo što radim jesam. Ovo je pokušaj da se napravi podanička struktura koja je diktirana iz Ambasade SAD da se dovedu podobni Srbi. Tužilaštvo BiH nema ustavni osnov, on nije u skladu sa Ustavom BiH", kazao je.

Potvrdio je da će se odazvati svakom pozivu koji eventualno dobije.

"Sud ima više sluha, sramno je da imamo takve tužioce. Obično se Tužilaštvo hvali sa strukom. Taj tužilac poltron je spreman da radi ovo što radi da bi učinio sretnim Bećirovića. Taj zakon zbog kojeg oni mene inkriminišu on ne postoji. Ne postoji Šmit ne postoji visoki predstavnik. Pola BiH tu činjenicu ne priznaje, jedna trećina u političkom smislu. Ne prihvata te mešetarije koje radi američki ambasador. Pozvao sam neke prijatelje ambasadore zapadnih zemalja, oni su mi rekli da ga ne mogu očima gledati i da je urušio bilo kakvo jedinstvo zapadnog svijeta".

Dodao je da je ovo politički progon, pokušaj da od nas naprave poslušnike i spreman sam za svaku vrstu legitimne borbe.

"Protiv ovog tužioca ću pokrenuti pitanje zloupotrebe službenog položaja. Nevjerovatno je da je prihvatio da ruši Ustav BiH. Tužilac je odlučio da postupi u skladu sa čaršijskim zahtjevima, ne postavljujući pitanje odakle je ovaj zakon povinujući se volji stranaca.
Ja nisam ovdje biran da bih lagodno prošao mandat. Stalno sam pod pritiskom raznih priča kriminal, korupcija. Sudovi su me oslobađali. Ja nisam nikad osuđen ni za šta.
Onda su našli ovu sramnu priču nepoštivanja odluka Šmita. Kojih odluka, on i da je legalni visoki predstavnik on to ne može da radi", kazao je.

Dodik je iskoristio priliku da najavi da će sa partnerima s kojim čine vlast otvoriti temu pravosuđa.

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavne kategorije. Naše politilke više neće biti javno najavljivaljane, ali će biti provođene. Sve što smo činili činili smo na bazi Ustava Rs. Onog trenutka kada je NSRa donijela taj zakon i kad sam trebao da potpišem ukaz ja sam to uradio. Na taj zakon nije podignut veto od strane Bošnjaka. Ja sam čekao da Vijeće naroda odluči o tome. Očekivao sam da će Bošnjaci podići veto. Formalno-pravno oni nisu imali primjedbe na taj zakon. Rs će nastaviti sa svojom političkom i pravnom borbom. Čekat će nas još nekoliko važnih odluka i bit će u interesu Ra, a neće ugroziti Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum", dodao je.

Istakao je kako "ni ovaj poltronski tužilac nije mogao da nađe rušenje ustavnog poretka."

"Izvršit ću homogenizaciju srpskog naroda i Rs do maksimuma. Drago mi je da je bio uz nas i SDS i da je to dominantna većina srpskog naroda. Ako Sud odluči da to potvrdi onda se radi o harangi i to bi bio dio ove srbofobije koja se stvara. Ako se budem tamo pojavljivao neću uzeti nijednu dnevnicu. Ja da sam htio da branim Milorada Dodika ja bih davno odustao i lagodno živio. Ja sam zbog predsjednika republike ugrozio Milorada Dodika. Vrlo se varaju ako misle da će Rs ostati imuna na ovo. Sve je ovo priča oko imovine. Pozivam narod da se okupi oko predsjednika Rs-a, a ne Milorada Dodika. Ovdje je ključno pitanje imovine. Našli su Šmita koji pokušava da nametne okvir u kojem će biti zakon da sva imovina pripada državi i da ona daje tu imovinu općinama, a onda tu nema republike.

Nemam namjeru da se junačim na bilo koji način. Politički gledano izgleda mi dobro, pravno gledano bit će na muci oni koji treba nešto da rade. Ljudski gledano, kako smo pali u BiH. Kako mislite da radimo dalje. Kako je moguće da muslimani misle da kažnjavanje Srba vodi opstanku BiH. Kako ovaj proces bude išao tako će padati i BiH. Rs je kroz svoje skupštinske odluke odlučila mnogo toga, ali iz pragmatičnih razloga, jer je ukrajinski rat razbjesnio zapadne sile, mi ćemo odlučiti kada ćemo ih aktivirati".

Najavio je da će 22. avgusta pojaviti na sjednici PS BiH i ono što su s partnerima dogovorili i završiti.

"Ovo je samo dobra prilika da razgovaramo o pravosuđu. Jedan od uslova je da PS BiH ukine da bilo ko nameće zakone. Dat ćemo podršku usvajanja zakona o VSTV, ombudsmanu, pristup informacijama i tada ćemo utvrditi radne grupe koje će raditi na zakonu o sudovima, jednako tako i o zakonu o Ustavnom sudu BiH. I da se do oktobra završi reforma izbornog zakona. Ja sam spreman da ispoštujem tu dinamiku.

Ako se napadne predsjednik RS onda je napadnuto cijelo društvo. Ja ću se braniti sam. Ja od ovoga pokušavam da napravim prednost i ja ću to uraditi. Dosta više tih Amerikanaca, ko ste više vi. Mislite da su ovdje ljudi praznih glava. BiH nije onakva kako je doživljavaju oni iz Sarajeva. Nikada nećete dobiti Republiku BiH, nema Srbina koji bi na to pristao. Nemam namjeru da odustanem od političke borbe ali više nećemo otkrivati šta ćemo raditi", zaključio je Dodik.

Optužio je Veliku Britaniju da je poslala milione funti za rušenje Dodika, a da u tome učestvuje nekoliko medija.

#MiloradDodik #Napad #NSRS #optužnica #prijetnje #sud #BiH