Članak

ISTRAGA TRAJE 5 GODINA

Specijalni tužilac će istraživati Huntera Bidena, sina američkog predsjednika

(Patria) - Sin Joea Bidena Hunter sada će biti pod istragom od strane specijalnog tužioca s dodatnim ovlaštenjima, najavio je američki državni tužilac, javio je BBC.

Merrick Garland je podigao status Davida Weissa, federalnog tužioca koji je već podnio
krivičnu prijavu u tom slučaju. U iznenadnoj najavi u Ministarstvu pravde u petak, Garland je objasnio da je napravio potez nakon zahtjeva Weissa ranije ove sedmice. Novo imenovanje pružiće tužiocu dodatne resurse za nastavak istrage i potencijalno podizanje dodatnih optužbi izvan države Delaware.

Garland je rekao da će specijalni tužilac sačiniti izvještaj kada njegov posao bude gotov, te da će Ministarstvo pravde objaviti što je više moguće.

„Uvjereni smo da će moj klijent, kada se svi ovi manevri privedu kraju, imati rješenje i da će uspješno nastaviti sa svojim životom“, rekao je advokat Huntera Bidena, Chris Clark.

On je istakao da istraga traje već pet godina. Weissa je bivši predsjednik Donald Trump imenovao za američkog tužioca u Delawareu 2018. godine. Nedugo zatim, 2019. godine, otvorio je istragu o optužbama za kriminalno ponašanje Huntera Bidena.

Hunter Biden je od tada optužen za dva porezna prekršaja zbog navodnog neplaćanja poreza na dohodak 2017. i 2018. godine, u kojima je zaradio više od 1,5 miliona dolara, prema kancelariji američkog tužioca u Delaveru. Suočava se i s dodatnom krivičnom optužbom zbog navodnog posjedovanja vatrenog oružja dok je bio ovisnik i koristio ilegalne droge. Hunter Biden je ranije postigao dogovor s tužiocima da prizna krivicu za porezne optužbe i prizna krivično djelo s oružjem kako bi sebe poštedio zatvorske kazne. Međutim, sudija Okružnog suda SAD Maryellen Noreika poništila je dogovor zbog „nestandardnih uslova“ i „neobične“ prirode predložene rezolucije za optužbu za oružje.

Od tada, Hunter Biden i tužioci su počeli pregovore o priznanju krivice, ali su i dalje u
ćorsokaku. U podnesku na sudu u petak, Weissov tim je rekao da sada očekuju da slučaj ide na suđenje i potencijalno bi mogao podnijeti nove, ozbiljnije optužbe u Washingtonu DC ili Californiji.

Republikanci žele da mlađi Biden bude krivično optužen, zajedno sa predsjednikom. Oni
navode da je Biden profitirao od poslovanja svog sina u Ukrajini i Kini. Predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy rekao je da će vijeće pod kontrolom republikanaca nastaviti da istražuje predsjednika i njegovog sina bez obzira na najavu specijalnog tužioca. On je ponovio zabrinutost koju su izrazili drugi republikanci da je
Weissova istraga bila nedovoljno agresivna. Drugi republikanci su se pitali da li je pokušaj premještanja suđenja iz Delawarea, gdje ga je nadgledala sudinica Noreika koju je imenovao Trump, bio pokušaj da se pronađe mjesto koje je više prijateljski za Bidenove.

Bijela kuća je te optužbe nazvala „ludim teorijama zavjere“ i odbacila tvrdnju da je Biden
učestvovao u poslovima njegovog sina.

#HunterBiden #istraga #JoeBiden #suđenje #Svijet