Članak

NAUKA

Rusija lansirala prvu misiju na Mjesec u skoro 50 godina

Svemirska letjelica, koja će na Mjesecu ostati godinu dana, imaće zadatak da „uzima (uzorke)i analizira tlo“

(Patria) - Rusija je lansirala svoju prvu sondu na Mjesec u gotovo 50 godina, javio je AFP. Lansiranje sonde Luna-25 prva je misija Moskve na Mjesec od 1976. godine, kada je SSSR bio pionir u osvajanju svemira.


Raketa sa sondom Luna-25 poletjela je u 02:10 po moskovskom vremenu sa kosmodroma Vostočni, prema slikama uživo koje je emitovala ruska svemirska agencija Roskosmos.


Letjelica bi trebala stići u orbitu Mjeseca za pet dana. Zatim će provesti između tri i sedam dana birajući pravo mjesto prije slijetanja u područje južnog pola Mjeseca.

„Prvi put u historiji, lunarno sletanje će se desiti na Mjesečevom južnom polu. Do sada su svi slijetali u ekvatorijalnu zonu“, rekao je visoki zvaničnik Roskosmosa Aleksandar Blohin u nedavnom intervjuu.

Svemirska letjelica, koja će na Mjesecu ostati godinu dana, imaće zadatak da „uzima (uzorke)i analizira tlo“, kao i da „provodi dugoročna naučna istraživanja“, saopštila je ruska svemirskaagencija.Lansiranje je prva misija u novom ruskom lunarnom programu, koji počinje u vrijeme kada je
Roskosmos lišen partnerstva sa Zapadom usred sukoba s Ukrajinom.

Prema riječima ruskog svemirskog stručnjaka Vitalija Iegorova, ova misija je prvi put da je postsovjetska Rusija pokušala postaviti uređaj na nebesko tijelo.
Predsjednik Vladimir Putin obećao je da će nastaviti ruski svemirski program uprkos sankcijama, ukazujući na to da je SSSR poslao prvog čovjeka u svemir 1961. godine, u vrijeme eskalacije tenzija između Istoka i Zapada.

#Mjesec #nebeskotijelo #Svemir #svijet