Članak

ALARMANTNA SITUACIJA

UN: Ekstremne temperature u Iraku mijenjaju zemlju, rijeke presušuju

(Patria) - Rast temperature u Iraku i dugotrajna suša su „poziv za buđenje“ za svijet, izjavio je u Bagdadu šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volker Turk, javlja AFP.

Turk je za Irak rekao da je jedna od pet zemalja na svijetu koje su najviše pogođene nekim posljedicama klimatskih promjena.

Irak doživljava svoje četvrto uzastopno sušno ljeto, a temperature u dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bagdad, i na krajnjem jugu, bile su oko 50 stepeni Celzijusa.

„Raste temperature plus suša, i činjenica da je gubitak raznolikosti realnost, poziv je na buđenje za Irak i svijet“, rekao je Turk.

„Kada pogledamo situaciju ovih zajednica, gledamo u našu budućnost“, dodao je.

„Došlo je doba globalnog ključanja i ovdje ga možemo živjeti i vidjeti na dnevnoj bazi“, rekao je Turk na kraju svoje četverodnevne posjete, ponavljajući komentare generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa prošlog mjeseca.

Guterres je tada rekao da je „era globalnog zagrijavanja završena. Došlo je doba globalnog ključanja.“

Pozvao je na hitnu i hrabru akciju, nakon što su naučnici potvrdili da je juli na putu da bude najtopliji mjesec u zabilježenoj historiji. Pored smanjenja padavina i porasta temperature, iračke vlasti kažu da je izgradnja brane uzvodno od strane Turske i Irana utjecala na količinu vode u rijekama Tigris i Eufrat. Na
krajnjem jugu Iraka, visok salinitet štetio je ribolovu na plovnom putu Shatt al-Arab, gdje se Tigris i Eufrat spajaju prije nego što se uliju u Zaljev.

Turk, koji je posjetio jug, rekao je na konferenciji za novinare da su mu vođe zajednice i drugi pokazali „slike bujnih hurminih palmi koje su prije samo 30 godina nizale u dijelovima sada presušenog plovnog puta Shatt al-Arab“.

Irački premijer Mohamed Shia al-Sudani obećao je da će borba protiv klimatskih promjena biti jedan od njegovih prioriteta, ali aktivisti kažu da je malo toga učinjeno. Turk je na konferenciji za novinare rekao da je bilo izvještaja o „nasilju, zastrašivanju i prijetnjama smrću aktivistima za zaštitu okoliša“ u Iraku. Jedan od njih, inženjer Jassim al-Asadi iz Nature Iraqa, vodeće grupe za očuvanje prirode u toj zemlji, otet je dvije sedmice u februaru i držan od strane naoružanih ljudi.

#Irak #klimatskepromjene #Svijet #suša