Članak

PREDSJEDNIK ZNAO ZA AKCIJU

Muškarac ubijen u raciji FBI-a povezanoj s prijetnjama Bidenu i Harris

(Patria) - FBI je saopštio da su njegovi agenti pucali i ubili jednog čovjeka iz države Utah u srijedu tokom racije za koju je izvor rekao da je ciljana na čovjeka jer je navodno prijetio američkom predsjedniku Joeu Bidenu, potpredsjednici Kamali Harris i službenicima za provođenje zakona, javio je Reuters.

FBI u Salt Lake Cityju rekao je da se pucnjava dogodila rano u srijedu dok su agenti pokušali uručiti naloge za hapšenje i pretres u rezidenciji u Provu, južno od Salt Lake Cityja.

FBI nije identifikovao čovjeka niti je rekao zašto je tražio hapšenje.

„FBI ozbiljno shvata sve incidente pucnjave u koje su uključeni naši agenti ili članovi operativne grupe“, navodi se u saopštenju, dodajući da se incident razmatra.

Biden, koji je trebao posjetiti Utah u srijedu, bio je upoznat sa racijom FBI-a, rekao je
zvaničnik Bijele kuće, uputivši dodatna pitanja FBI-u o slučaju.

U federalnoj tužbi koju je s Reutersom podijelilo američko tužilaštvo za Utah, osumnjičeni je imenovan kao Craig Robertson. On je u septembru objavio na internetu poziv na atentat na Bidena i Harris. On je također navodno uputio online prijetnje Bidenu uoči njegove zakazane posjete saveznoj državi.

Također je prijetio okružnom tužiocu Manhattana Alvinu Braggu dok je Bragg vodio krivičnu istragu protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a prijetio je i američkom državnom tužiocu Merricku Garlandu, pokazuje prijava. U jednom postu priloženom uz tužbu, osumnjičeni je rekao da je krenuo u New York kako bi „ispunio moj san o eradikaciji (iskorenjivanju)“ Bragga.

#FBI #JoeBiden #KamalaHarris #prijetnje #Svijet