Članak

ODLUKA

Biden naredio ograničavanje američkih investicija u visoke tehnologije u Kini

(Patria) - Američki predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu s ciljem ograničavanja određenih američkih ulaganja u osjetljiva područja visoke tehnologije u Kini, što je potez koji bi mogao dodatno zaoštriti veze između dvije vodeće svjetske ekonomije, javlja AFP.

Dugo očekivana pravila, čija se primjena očekuje sljedeće godine, ciljaju na sektore poput poluvodiča i vještačke inteligencije, jer Washington nastoji ograničiti pristup ključnim tehnologijama.

„Posvećenost Sjedinjenih Država otvorenim investicijama je kamen temeljac naše ekonomske politike i pruža Sjedinjenim Državama značajne koristi“, rekao je Biden u pismu čelnicima Kongresa u kojem je najavljena izvršna naredba.

„Međutim, određene investicije Sjedinjenih Država mogu ubrzati i povećati uspjeh razvoja osjetljivih tehnologija i proizvoda u zemljama koje ih razvijaju kako bi se suprotstavile sposobnostima Sjedinjenih Država i saveznika“, dodao je.

Program je postavljen da zabrani nova ulaganja privatnog kapitala, rizičnog kapitala i
zajedničkih ulaganja u napredne poluprovodnike i neke kvantne informacione tehnologije u Kini, prema Ministarstvu finansija.

Kina bi mogla iskoristiti američke investicije kako bi unaprijedila svoju sposobnost
proizvodnje osjetljivih tehnologija kritičnih za vojnu modernizaciju, saopštilo je Ministarstvo.

#JoeBiden #Kina #ulaganje #Svijet