Članak

DRŽAVNI SEKRETAR SAD

Blinken o Nigeru: Wagner koristi prednost nestabilnosti, mislim da puč nije podstakla Rusija

(Patria) - Ruska grupa plaćenika Wagner „iskorištava“ nestabilnost u Nigeru, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken za BBC.

Zemljom je vladala hunta nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma prije skoro dvije sedmice. Bilo je sugestija da su vođe puča zatražili pomoć od Wagnera, za kojeg se zna da je prisutan u susjednom Maliju.

Blinken je rekao da ne misli da su Rusija ili Wagner potaknuli puč u Nigeru. Međutim, SAD su bile zabrinute da bi se grupa „možda manifestirala“ u dijelovima regije Sahel, rekao je on za BBC-jev program Fokus na Afriku

„Mislim da ono što se dogodilo, i ono što se nastavlja dešavati u Nigeru, nije podstaknuto od strane Rusije ili Wagnera, ali... oni su to pokušali da iskoriste“, rekao je.

„Svako mjesto na koje je ova Wagnerova grupa otišla, slijedili su smrt, uništenje i eksploatacija“, rekao je Blinken.

Dodao je da se „ponavlja ono što se dogodilo u drugim zemljama, gdje su za sobom donijele samo loše stvari“.

I SAD i Francuska imaju vojne baze u Nigeru kao dio operacija za ometanje džihadističkih grupa koje djeluju u široj regiji. Niger je postao glavna baza za francuske trupe nakon što im je rečeno da napuste Mali nakon državnog udara.

Vjeruje se da Wagner ima hiljade boraca u zemljama uključujući Centralnoafričku Republiku i Mali, gdje ima unosne poslovne interese, ali i jača diplomatske i ekonomske odnose Rusije. Bilo je spekulacija da je vojska Nigera zatražila pomoć od Wagnera jer se zemlja suočava s mogućnošću vojne intervencije.

#AntonyBlinken #Niger #puč #WagnerGroup #Svijet