Članak

BRUKA

Je li moguće: Vijeće ministara BiH o pomoći Sloveniji odlučivat će tek krajem mjeseca?

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi hitno da zasjeda i donese odluku o slanju međunarodne pomoći Sloveniji

(Patria) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi hitno da zasjeda i donese odluku o slanju međunarodne pomoći Sloveniji u saniranju posljedica katastrofalnih poplava. Kada će sjednica biti zakazana, naznaka nema. Nadležni iz entitetskih civilnih zaštita poručili su da su spremni svoje kapacitete i ljudstvo staviti na raspolaganje stanovništvu Slovenije. Čeka se zeleno svjetlo Vijeća ministara BiH.

Slike razarajućih poplava koje su pogodile Sloveniju obilaze svijet. Prvi u pomoć pristižu iz susjednih zemlja, te je tako Hrvatska već poslala 17 pripadnika Hrvatske vojske s inženjerijskim strojevima. Bosna i Hercegovina i dalje čeka, a čeka se odluka Vijeća ministara BiH za pružanje međunarodne pomoći. Kako je u neformalnom razgovoru za BHRT potvrdio ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić sjednica bi mogla biti zakazana tek 23. avgusta, jer ipak je period godišnjih odmora.

Slovenija je putem Mehanizma EU za civilnu zaštitu tražila pomoć u teškoj mehanizaciji neophodnoj za čišćenje terena. U skladu sa EU mehanizmom, Bosna i Hercegovina bi imala pravo na povrat 75 posto utrošenih sopstvenih sredstva od strane Europske unije, kazao je to ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Ukoliko civilne zaštite budu išle samostalno, neće imati pravo na povrat novca.

#CivilnaZaštita #HrvatskaVojska #MehanizamEU #MeđunarodnaPomoć #NenadNešić #PoplaveSlovenija #UtrosenaSredstva #Vijeceministara #ZelenoSvjetlo #BiH