Članak

REAKCIJA NA TWITTERU

Ambasada SAD osudila prijetnje uposlenicima MC Srebrenica, traže procesuiranje počinilaca

(Patria) - Iz Ambasade SAD u Sarajevu oglasili su se na Twitteru osudom prijetnji upućenih Memorijalnom centru Srebrenica i njegovim uposlenicima.

"Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnje i akte zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica i osoblja u vezi s njihovim radom na godišnjem izvještaju Centra "Izvještaj o poricanju genocida u Srebrenici".

Pozivamo nadležne institucije da detaljno istraže ove prijetnje i procesuiraju počinioce. Oštro osuđujemo poricanje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvatanje činjenica u vezi sa genocidom i ratnim zločinima počinjenim tokom rata 1992-1995 su suštinski prvi korak ka pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini u cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj grupi.

Glorifikacija ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost, kao i napori da se rehabilituju osuđeni ratni zločinci ili minimiziraju njihovi zločini, razdiru tkivo društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove akcije potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju u mirnom i prosperitetnom životu", navode iz Ambasade SAD na Twitteru.

#AmbasadaSAD #MCSrebrenica #prijetnje #reakcija #BiH