Članak

TRAŽI NO

Dok je grad sve prljaviji: RAD povećava cijene odvoza smeća za 75 posto

Dati prijedlog da se cijene odvoza otpada povećavaju od 60% do 75% je sramotan.

(Patria) - Građani glavnog grada BiH Sarajeva nezadovoljni su čistoćom grada i nerijetko se na društvenim mrežama objavljuje smeće koje zna danima biti u kontejnerima i pored njih. Uprkos tome, na jednoj od sjednica Nadzornog odbora RAD-a usvojeno je da se cijene usluga RAD-a povećavaju od 2024. godine za građane 63 posto, za banke, pošte i urede 75 posto, a za pravna lica 60 posto.



Novinska agencija Patria došla je u posjed ovog zahtjeva te smo kontaktirali resornog ministra Almira Bečarevića tragajući za autentičnošću ovog zahtjeva.

„Da, mogu potvrditi da smo dobili prijedlog novih cijena za odvoz komunalnog otpada. Taj neki Nadzorni odbor se igrao cjenovnika, a nije postupio po zahtjevu Konkurencijskog vijeća“, kazao je Bečarević.

V.d. direktorica RAD-a Vera Arnautović je potpisala dokument koji je dostavila ministarstvu.

„Ona je dobro upoznata šta je Konkurencijsko vijeće tražilo i zašto je odrezana kazna RAD-u od 50.000 KM.

Cjenovnik je, ponavljam, tražen iz razloga postupka koji se vodi kod Konkurencijskog vijeća, a jedino je neovisno stručno tijelo to koje utvrđuje prijedlog visine komunalnih naknada i dostavlja vladi na razmatranje“, ističe Bečarević.

Pitali smo ga da li će postupiti po odluci NO RAD-a.

„Ono što mogu prokomentarisati je to da sam se kao resorni ministar samo gorko nasmijao na procente povećanja cijena i ne znam gdje žive ti ljudi. Imaju li trunku empatije za građane. Imaju li osjećaj za prigovore građana na čistoću grada. Imaju li osjećaj kada prezentuje lažne podatke o prihodima RAD-a.

Dati prijedlog da se cijene odvoza otpada povećavaju od 60% do 75% je sramotno. Konkurencijsko vijeće nije tražilo povećanje cijena usluga već diferencirane cijene usluga za privredu“, dodao je Bečarević.

#AlmirBečarević #NadzorniOdbor #RAD #smeće #VeraArnautović #BiH