Članak

JOŠ TRAJE GRAĐANSKI RAT

Predsjednik Centralnoafričke Republike pobijedio na referendumu uz pomoć ruskog Wagnera

(Patria) - Referendum koji je omogućio predsjedniku Centralnoafričke Republike (CAR) da se kandiduje za funkciju koliko god puta želi, protivnici su ocijenili kao farsu, javlja BBC.

Izborno tijelo kaže da je 95% birača podržalo ustavne promjene, a kritičari kažu da je izlaznost bila samo 10%. CAR je još uvijek u jeku građanskog rata koji je trećinu ljudi protjerao iz njihovih domova.

Predsjednik Faustin-Archange Touadéra ima podršku ruske plaćeničke grupe Wagner. Dodatni borci Wagnera stigli su uoči referenduma zbog sigurnosti.
Wagnerove snage optužene su da su počinile ratne zločine jer podržavaju predsjednika Touadéru u borbi protiv pobunjeničkih grupa koje još uvijek kontrolišu velike dijelove zemlje. Oni navodno trguju u šumskoj industriji i mineralima.

Predloženim novim zakonom bi se ukinulo sadašnje ograničenje od dva mandata i produžio bi predsjednički mandat sa pet na sedam godina. Također bi zabranilo političarima s dvojnim državljanstvom da se kandiduju za predsjednika osim ako se ne odreknu drugog.

Human Rights Watch kaže da ovo budi sjećanja na anti-Balaka milicije koje su ciljale muslimane zbog njihove navodne povezanosti sa pobunjenicima Séléka u sukobu 2013. godine, u kojem su stotine ubijene u građanskom sukobu koji traje do danas.

Opozicione stranke i neke grupe civilnog društva bojkotovale su referendumsko glasanje 30. jula, nazvavši ga „ustavnim udarom“ koji je osmišljen da doživotno zadrži predsjednika Touadéra na vlasti. Također kažu da je izbornom procesu nedostajala transparentnost i da prethodno nije bilo dovoljno konsultacija.

Izmjenama bi se stvorilo novo mjesto potpredsjednika kojeg bi imenovao predsjednik. Senat bi bio ukinut, a parlament bi se transformisao u jedan dom. Predsjednik i članovi njegove kažu da slijede „volju naroda“.

#Svijet #Referendum #Faustin-ArchangeTouadéra