Članak

NAKON PUČA

Victoria Nuland u Nigeru održala 'teške' razgovore sa zvaničnicima hunte

(Patria) - Zamjenica američkog State departmenta otputovala je u Niger i u ponedjeljak razgovarala s visokim zvaničnicima hunte u zemlji koja je preuzela vlast prošlog mjeseca, ali nije postigla napredak na sastancima koje je opisala kao „teške“, javlja Reuters.

Zamjenica državnog sekretara SAD Victoria Nuland boravila je u Niameyu i sastala se s Musom Salaouom Barmouom, samoproglašenim šefom odbrane nigerske hunte i još trojicom pukovnika koji ga podržavaju.

Washington je ponudio načine za obnavljanje demokratskog poretka, rekla je Nuland, ali zvaničnici hunte nisu pokazali interes. Američka strana je prenijela šta je na stolu u smislu ekonomske pomoći i druge pomoći ako se situacija ne preokrene, dodala je.

„Ovi razgovori su bili izuzetno iskreni i ponekad prilično teški, jer, opet, mi tražimo rješenje putem pregovora. Nije bilo lahko postići povlačenje. Oni su prilično čvrsti u svom stavu o tome kako žele dalje, i to nije u skladu sa Ustavom Nigera“, rekla je Nuland.

„Bilo je teško danas i ja ću biti iskrena o tome“, dodala je.

Ona je razgovarala dva sata sa Barmouom i njegovim timom i bilo je nekih sporednih razgovora. Njeni zahtjevi da se sastane sa svrgnutim predsjednikom Mohamedom Bazoumom ili s vođom hunte Abdourahamaneom Tianijem nisu odobreni.

Državni udar, sedmi u zapadnoj i centralnoj Africi u tri godine, potresao je regiju Sahel, jednu od najsiromašnijih na svijetu. S obzirom na svoje bogatstvo uranijuma i nafte i njegovu ulogu u ratu s islamističkim militantima, Niger je važan za SAD, Evropu, Kinu i Rusiju. Niger koji nema izlaz na more je više nego dvostruko veći od Francuske i mnoge rute letova širom Afrike obično bi prolazile iznad njega.

Bilo je nejasno kako i kada će se nastaviti dalji pregovori sa zvaničnicima hunte.

„Ovo je bio prvi razgovor u kojem su Sjedinjene Države nudile svoje dobre usluge. Ako postoji želja ljudi koji su za to odgovorni da se vrate u ustavni poredak, spremni smo pomoći u tome, spremni smo da pomognemo u rješavanju zabrinutosti svih strana. Ne bih rekla da smo na bilo koji način prihvaćeni od te ponude, ali se nadam da će razmisliti o tome“, rekla je Nuland.

#Niger #pregovori #SAD #vojnahunta #Svijet