Članak

SAMIT

Lideri Zapadne Afrike sastaće se zbog Nigera jer vojna hunta odbija njihove zahtjeve

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) poručila je pučistima da se povuku do nedjelje

(Patria) - Lideri zapadne Afrike zakazali su samit za četvrtak kako bi razgovarali o odbacivanju ultimatuma nigerske hunte za vraćanje svrgnutog predsjednika na funkciju, javlja Reuters.


Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) poručila je pučistima da se povuku do nedjelje ili se suoče s vojnom intervencijom. Ali hunta, pod samoproglašenim šefom države generalom Abdourahamaneom Tianijem, bivšim komandantom predsjedničke garde, umjesto toga je zatvorila vazdušni prostor i obećala braniti zemlju.

Nigerske rezerve uranijuma i nafte i njegova ključna uloga u ratu s islamističkim militantima u regiji Sahel daju mu ekonomski i strateški značaj za Sjedinjene Američke Države, Evropu, Kinu i Rusiju.

Vođe državnog udara u Niameyu više puta su ponovili svoju odluku da ostaju čvrsti i da će boriti ako je potrebno. Kao dodatni znak svoje volje da ostane na vlasti, hunta je u ponedjeljak imenovala bivšeg ministra finansija Alija Mahamanea Lamine Zeinea za novog premijera.

Vođe puča također su pozvali mlade da budu spremni da brane zemlju.
ECOWAS je zauzeo tvrđi stav prema puču, sedmom u regionu u tri godine, nego u prethodnim. Kredibilitet kluba od 15 nacija je u pitanju jer je rekao da neće tolerisati takvadaljnja rušenja. Šefovi odbrane ECOWAS-a složili su se u petak o mogućem planu vojne akcije ako pritvoreni predsjednik Mohamed Bazoum ne bude pušten i vraćen na posao, iako su rekli da će o operativnim odlukama odlučivati šefovi država.

Ali jedinstvo bloka je narušeno obećanjem vladajućih hunti u Maliju i Burkini Faso, obje države članice, da će stati u odbranu Nigera ako bude potrebno. Obje zemlje poslale su delegacije u Niamey da pokažu solidarnost, objavila je vojska Malija na društvenim mrežama u ponedjeljak. Kasnije je predstavnik malijske delegacije ponovio podršku svoje zemlje hunti.

Razdor unutar ECOWAS-a i eskalacija sukoba s Nigerom dodatno bi destabilizirali jednu od najsiromašnijih regija svijeta, koja se već suočava s krizom gladi i islamističkom pobunom koja je ubila hiljade i raseljavala milione.

Afrički i zapadni saveznici uveli su sankcije i prekinuli pomoć Nigeru kako bi izvršili pritisakna huntu da odstupi. Američki State Department je rekao da su u pitanju „stotine miliona dolara“ zaustavljene američke pomoći ako hunta u zemlji ne vrati izabranu vladu.

#ECOWAS #Evropa #Kina #LideriZapadneAfrike #NigerskeRezerve #Rusija #SamitČetvrtak #SjedinjeneAmeričkeDržave #UltimatumNigerskeHunte #VojnaIntervencija #Svijet