Članak

NEMA REAKCIJA

Ministarstvo prosvjete Rs zabranjuje nastavnicima i profesorima učešće u projektima na nivou BiH

(Patria) - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske poslalo je dopis predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Republici Spskoj u kojem stoji da su ovo ministarstvo i Republički pedagoški zavod utvrdili da predstavnici predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola učestvuju u različitim projektima, komisijama, savjetima i drugim radnim tijelima na nivou BiH.

Od obrazovnih ustanova traži se da Ministarstvu do 15. 8. 2023. godine dostave informacije da li su zaposleni iz ovih ustanova uključeni u projekte, odnosno da li učestvuju u radnim grupama za izradu različitih dokumenata na nivou BiH, kao što su propisi, smjernice, programi, analize, evidencije i drugo.

"Na osnovu navedenog, potrebno je da o naprijed navedenom upoznate sve zaposlene u vašim ustanovama kako biste Ministarstvu blagovremeno dostavili tražene informacije sa tačnim nazivom o učešću u radnim grupama, programima, projektima i slično", stoji u dopisu koji potpisuje ministrica Željka Stojičić.

U odgovoru za šta su potrebni takvi podaci za Aljazeeru su iz Ministarstva prosvjete RS odgovorili da sve škole moraju imati dozvolu Ministarstva za projekte i programe koje provode.

“Kako bi se sprovodili samo oni projekti koji su u skladu sa strateškim dokumentom u oblasti obrazovanja Republike Srpske.”

Profesor Miodrag Živanović smatra da je i obrazovanje postalo sastavni dio izgradnje sasvim morbidnih odnosa posebno u oblasti koja ja jako važna za našu budućnost.

"Potezi vlasti su bili usmjereni na dvije stvari prva je legalizacija diktature u društvu i druga je restauracija fašizma. Ne radi se o tome da je više razorena država BiH već više ne postoji jedinstvena bh. svijest", kazao je Živanović za Aljazeeru.

#država #entitet #evidencija #obrazovanje #Rs #bih