Članak

NEMA DRŽAVNOG MINISTRA

Čeka se imenovanje Amidžića: Tegeltija traži raspodjelu novca od putarine, za odluku moraju glasati tri ministra finansija

(Patria) - Direktor Uprave za indirektno oporezivanje Zoran Tegeltija apelovao je da Upravni odbor UIO donese odluku o raspodjeli prihoda od putarine, jer je blokada raspodjele tog novca najgora moguća opcija.

Podsjećamo, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH na sjednici održanoj u junu nije usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine u ukupnom iznosu oko 218 miliona konvertibilnih maraka.
Protiv usvajanja ovih odluka glasao je ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević koji je naglasio da je neophodno sačekati izradu metodologije o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine.

Prema predloženim odlukama raspodjela ukupno 217.962.162, 60 KM trebalo je da izvrši Uprava za indirektno oporezivanje prema procentima iz Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, tako da bi Federaciji BiH pripalo 128.597.675,93 KM, Republici Srpskoj 85.005.243,41 KM i Brčko Distriktu 4. 359.243,25 KM.

Inače, Odbor ima šest članova s pravom glasa: predsjedavajući – državni ministar finansija i trezora, entitetski ministri finansija koji su članovi po službenoj dužnosti i tri stručnjaka za neizravno oporezivanje.

Trenutno u UO nedostaju dva člana s pravom glasa i to državni ministar finansija i jedan ekspert ispred Vijeća ministara BiH. Ostali članovi s pravom glasa su: Toni Kraljević, ministar finansija FBiH, Zora Vidović, ministar finansija RS, Dalibor Tomaš, ekspert iz Republike Srpske i Zijad Krnjić, ekspert iz FBiH.

U slučaju odluka o raspodjeli prihoda od neizravnih poreza potrebna je prosta većina glasova članova Odbora uključujući i glasove sva tri ministra finansija.

No, ukoliko krajem avgusta i bude izabran Srđan Amidžić za ministra finansija i trezora, odluka o raspodjeli novca neće biti moguće sve dok za nju ne glasa i federalni ministar finansija Kraljević.

#ministarfinansija #novac #ToniKraljević #UIO #BiH