Članak

SUOČEN S NEKOLIKO OPTUŽBI

Trump će tražiti novog sudiju u suđenju za izbornu zavjeru

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će zatražiti da drugi sudija nadgleda njegovo suđenje i da se slučaj premjesti iz Washingtona.

Trump je pokrenuo niz kritika protiv onih koji ga gone ili vode slučaj u kojem se suočava sa optužbama za pokušaje poništavanja rezultata izbora 2020. godine i prevare Sjedinjenih Američkih Država, javlja AFP.

Njegova posljednja meta: sudija Okružnog suda Tanya Chutkan, imenovana od strane bivšeg predsjednika Baracka Obame koja je nasumično dodijeljena slučaju u Washingtonu.

„Ne postoji način da dobijem pravično suđenje sa sutkinjom koja je 'dodijeljena' smiješnom slučaju slobode govora/poštenih izbora. Svi to znaju, pa tako i ona“, napisao je koristeći sva velika slova na svojoj društvenoj mreži Truth.

„Odmah ćemo tražiti izuzeće ovog sudije na veoma moćnim osnovama, a isto tako i promjenu mjesta održavanja suđenja“, nastavio je.

Chutkan (61), jedna je od desetak sudija u federalnom okružnom sudu u Washingtonu. Njenu nominaciju na funkciju 2014. godine Senat je jednoglasno odobrio. Ona ima pravnu historiju s Trumpom, jer je presudila protiv njega u slučaju iz novembra 2021. godine u kojem je posebno izjavila da „predsjednici nisu kraljevi“.

Izrekla je dugačke kazne Trumpovim pristalicama koje su upali u američki Kapitol 6. januara te godine.

#DonaldTrump #SAD #sutkinja #suđenje #svijet