Članak

RIVALI

Bivši pakistanski premijer Khan zadržan u pritvoru nakon što mu je sud izrekao trogodišnju kaznu

(Patria) - Policija je u subotu uhapsila pakistanskog premijera Imrana Khana u Lahoreu nakon što ga je sud osudio na tri godine zatvora zbog nezakonite prodaje državnih poklona, potencijalno zabranivši opozicionom lideru da učestvuje na predstojećim izborima, javio je Reuters.


Pravni stručnjaci kažu da bi osuđujuća presuda koju je izrekao okružni sud u Islamabadu mogla eliminisati najvećeg rivala premijera Shehbaza Sharifa na nacionalnim izborima koji se očekuju u novembru.

„Policija je uhapsila Imrana Khana u njegovij rezidenciji“, rekao je za Reuters Khanov advokat Intezar Panjotha. „Protiv odluke podnosimo tužbu Višem sudu“, dodao je.


Njegova stranka pozvala je na mirne proteste protiv ove odluke, ali je u subotu navečer bio samo ograničen odjek javnosti. Hapšenje je bilo posljednji u nizu udaraca koji su oslabili Khanov politički položaj, nakon što se posvađao s moćnom pakistanskom vojskom i njegova stranka raspala. Khanova politička stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) saopštila je da je ranije u subotu podnijela još jednu žalbu Vrhovnom sudu.


Khan (70), je bivša zvijezda kriketa koja je nastavila da gradi političku karijeru, obavljajući funkciju premijera od 2018. do 2022. godine. On je negirao da je počinio krivična djela i u unaprijed snimljenom video obraćanju koje je objavila njegova stranka zamolio je pristalice da mirno protestuju.

„Kad čujete ovu izjavu, uhapsiće me. Imam samo jedan apel: ne sjedite u
miru kod kuće. Borim se za vas i zemlju i budućnost vaše djece“, rekao je.

Presuda je uslijedila dan nakon što je pakistanski visoki sud privremeno zaustavio suđenje u okružnom sudu. Nije odmah bilo jasno zašto je suđenje nastavljeno uprkos odluci Višeg suda.


Khanov zamjenik i bivši ministar vanjskih poslova, Shah Mahmood Qureshi, za kojeg je PTI rekao da će voditi stranku u Khanovom odsustvu, rekao je da je njihovom lideru uskraćeno pravično suđenje.

„Moramo se boriti za njegovu slobodu - moramo se boriti pravno i politički
i kretati se na miran način u skladu sa direktivama Imrana Khana“, rekao je.
Najviše tijelo stranke koje donosi odluke sastalo se u subotu i pozvalo na mirne proteste širom zemlje, navodi se u saopštenju.


Ministrica informacija Marriyum Aurangzeb rekla je da je Khanovo hapšenje uslijedilo nakon potpune istrage i odgovarajućeg pravnog postupka na sudu. Ona je rekla da njegovo hapšenje nije povezano sa predstojećim izborima.

Khan je rekao da vojska, pod generalom Asimom Munirom, još uvijek cilja na njega i njegovu stranku u pokušaju da ga spriječi da učestvuje na izborima i spriječi ga da se vrati na vlast. Vojska to poriče.

#HapšenjeNijePovezanoSaIzborima #HapšenjeOsnažiloVojsku #OsuđenNaTriGodineZatvora #PolicijaUhapsilaImranaKhana #PravičnoSuđenjeZaImranaKhana #Svijet