Članak

NACIJA PODIJELJENA

Izraelci ponovo na ulicama zbog reforme pravosuđa

Protivnici rekonstrukcije strahuju da bi ona mogla dovesti do autoritarnije vlade

(Patria) - Hiljade Izraelaca demonstriralo je u subotu u Tel Avivu i drugim gradovima protiv reforme pravosuđa od strane krajnje desne vlade koju protivnici smatraju prijetnjom demokratiji.


Paket reformi je podijelio naciju i pokrenuo jedan od najvećih protestnih pokreta u historiji Izraela otkako ga je u januaru predstavila vladajuća koalicija premijera Benjamina Netanyahua, koja uključuje ekstremno desničarske i ultraortodoksne jevrejske stranke.

Demonstranti su održavali pritisak na Netanyahuovu vladu sedmičnim protestima širom zemlje. Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se u subotu u komercijalnom centru Tel Aviv, javljaju izraelski mediji. Vlada vidi reformu, koja bi političarima dala veću moć nad sudovima, kao neophodan korak za suzbijanje prekoračenja neizabranih sudija.

Protivnici rekonstrukcije strahuju da bi ona mogla dovesti do autoritarnije vlade. Parlament je prošlog mjeseca usvojio prvu ključnu komponentu reformskog paketa, koja ograničava sudski nadzor nekih vladinih odluka.


Netanyahu, koji se na sudu bori protiv optužbi za korupciju, rekao je da bi bio spreman pregovarati s opozicijom iako su prethodni pokušaji posredovanja propali. U svakom slučaju, zakon se neće proći prije nego što se parlament vrati sa ljetne pauze u oktobru, javlja AFP.

#AuthoritarianConcerns #CorruptionCharges #DemocracyThreat #IsraelDemonstrations #JudicialReform #NetanyahuGovernment #ParliamentaryDebate #PowerOfPoliticians #ReformProtest #TelAvivProtests #Svijet