Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK CG

Đukanović: Velikosrpska politika Beograda je produžena ruka ruskih imperijalnih interesa u Evropi

Ocjena je to bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u razgovoru sa Boštjanom Anžinom za slovenačku RTV 365.

(Patria) - Od onog što je najvažnije za državu i društvo ne bih uradio ništa drugačije. Kad pogledate ovo što imamo kao iskustvo u posljednje tri godine, to posrtanje Crne Gore nakon promjene vlasti, možda dođete do zaključka da smo išli i brže od realnog, da smo ostvarili i više od mogućeg.

Ocjena je to bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u razgovoru sa Boštjanom Anžinom za slovenačku RTV 365.

Komentarišući prigovore pojedinih kako je Crna Gora bila "zarobljena država" u vrijeme prethodne vlasti, Đukanović je rekao da je potrebno izokrenuti takvu tezu i sagledati stvar iz druge perspektive.

- Ta 'zarobljena' Crna Gora je voljom NATO-a primljena u NATO, a onda je nakon tri godine od promjene vlasti i 'oslobođenja' postala rak-rana zapadnog Balkana.

Da li Vam takvo nešto djeluje logično? Ne, djeluje glupo i glupo je. Ali politička glupost ne stanuje samo na Zapadnom Balkanu, već mnogo šire - naveo je Đukanović.

Govoreći i o buđenju mnogih retrogradnih vrijednosti u posljednje vrijeme u Crnoj Gori, Đukanović to vidi kao oživljavanje onoga što se smatralo sahranjenim u trenutku potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Dolazi do pokušavanja ostvarivanja sahranjenih ciljeva u nekom novom vremenu. Zašto takvi misle da je ovo pravo vrijeme za takve poteze? Upravo zbog Rusije.

Rusija se uvijek poigrava s antievropskim vrijednostima i ovdje je našla plodno tlo jer već tri godine nemamo proevropsku politiku na čelu Crne Gore - stava je Đukanović.

Ističe i da danas na vlasti ne postoji proevropska politika i da nije proevropski političar ako vam to kaže, a povlači svaki potez koji je antievropski i koji služi interesima politike Beograda.

- Dakle, služi velikosrpskim interesima u Crnoj Gori, a naravno da je velikosrpska politika Beograda potpuno produžena ruka ruskih imperijalnih interesa u ovom dijelu Evrope i u Evropi u cjelini - navodi Đukanović.

Dodaje i da su balkanski nacionalizmi osvajački, fašisoidni, zlikovački, te napominje da onaj koji pravi kompromise s balkanskim nacionalizmima, Balkan gura u rat, prenosi antenaM.net.

#CrnaGora #MiloĐukanović #politika #srbija #VelikosrpskiProjekat #Region