Članak

ECOWAS

Zemlje zapadne Afrike pripremile plan vojne intervencije u Nigeru

Odbrambeni čelnici zapadnoafričkih zemalja pripremili su plan za moguću vojnu intervenciju protiv pučista koji su prošle sedmice preuzeli vlast u Nigeru.

Foto: Twitter

(Patria) - Odbrambeni čelnici zapadnoafričkih zemalja pripremili su plan za moguću vojnu intervenciju protiv pučista koji su prošle sedmice preuzeli vlast u Nigeru.

Plan uključuje vremenski okvir i način slanja vojnika, objavio je jučer dužnosnik ECOWAS-a. Regionalni blok neće otkriti pučistima kada i gdje će napasti.

- Tu odluku će donijeti šefovi država - rekao je povjerenik Zapadnoafričke ekonomske zajednice (ECOWAS) za politička pitanja, mir i sigurnost Abdel-Fatau Musah.

"Svi elementi bilo kakve moguće intervencije su razrađeni, uključujući potrebne resurse te način i vrijeme kad ćemo poslati snage", dodao je Musah nakon trodnevnog susreta u nigerijskoj prijestonici Abuji.

ECOWAS je ranije uveo sankcije Nigeru i upozorio da će odobriti upotrebu sile ako čelnici hunte do nedjelje na vlast ne vrate svrgnutog Mohameda Bazouma, prenosi Hina.

U četvrtak je u Niger poslano 15-člana delegacija kako bi se pronašlo prijateljsko rješenje, no izvor otkriva da susret u zračnoj luci s vođama hunte nije doveo do napretka.

- Želimo da diplomatija uspije te im želimo jasno prenijeti poruku da im pružamo svaku priliku da ponište ono što su učinili - istakao je Musah.

ECOWAS je organizacija osnovana 1975. u Lagosu koja danas okuplja petnaest država zapada Afrike: Benin, Burkinu Faso, Kapverdske otoke, Obalu Slonovače, Gambiju, Ganu, Gvineju, Gvineju Bisau, Liberiju, Mali, Niger, Nigeriju, Senegal, Sijeru Leone i Togo.

Članice Mali i Burkina Faso, također predvođene pučistima, najavile su da će u slučaju intervencije saveza u Nigeru stati na stranu pučista.

#intervencija #Niger #puč #ZapadnoafričkeZemlje #VojnaIntervencija #ECOWASPlan #NigerPuč #AbujaSusret #SankcijeNiger #DiplomatijaUspjeh #AfričkaOrganizacija #MaliPodrška #BurkinaFasoIntervencija #Svijet