Članak

AKADEMIK OTVORENO

Duraković: Naši političari treba da uče od Kurtija, 'menadžeri kriza' moraju smijeniti Dodika!

Moćni međunarodni faktori ga smatraju faktorom stabilnosti

(Patria) - Akademik Esad Duraković gostovao je na Face TV gdje je istakao da je Aleksandar Vučić glavni faktor nestabilnosti na Balkanu.


“Moćni međunarodni faktori ga smatraju faktorom stabilnosti. On je Vučić, ali je Vučina! Vučić spašava Dodika. Oni su tim. Ovdje se radi o zaštiti kriminala, Srbija se i dalje bori za teritorij u BiH”, kazao je Duraković.


Istakao je da je nenajavljena posjeta Vučića dio agresijskog čina.


„Vidim dogovaraju se o saradnji kao da je Rs država. Permanentno Srbija od 1992. Godine do današnjeg dana vrši razne vrste agresije na suverenitet BiH i dostojanstvo Bošnjaka. Žrtve srpskog naroda mogle su se obilježiti na nekom drugom mjestu i prilici, ali ne tu i ne sada. Po onome što Vučić govori nije mu ravna Majka Tereza, ali on je glavni faktor nestabilnosti na Kosovu, Crnoj Gori i BiH“, kazao je Duraković.


Dodao je da međunarodna zajednica ne želi riješiti problem na Balkanu, već stvaraju krizna žarišta, a ponašaju se kao menadžeri kriza.


„Oni su tu da bi imali šta da rade, vjerovatno imaju i neke interese, ali velike kataklizme u svijetu su počinjale pogrešnim procjenama nekih ljudi. Prema tome i ovi menadžeri kriza mogu da se prevare, ali ja se nadam da će se dobro završiti“, istakao je Duraković.


Akademik je govorio o tome kako je neophodno da se Milorad Dodik ukloni sa političke scene, a da to mora učiniti Christian Schmidt.


„Za mene sankcije nisu adekvatne grešaka koje su počinili zvaničnici iz Rs-a. trebalo je, kada se priprema secesija, da se reagira sa najviših instanci. Ja nisam čuo da je reagirao visoki predstavnik. Dodik ide jedan korak naprijed, pa se malo povuče, pa napravi dva naredna koraka i sve je bliže cilju“, dodao je Duraković.


Komentirao je i ponašanje domaćih političara u kontekstu krize koje živimo.

„BiH ne prijeti opasnost toliko od njenih neprijatelja koliko od neodlučnosti branitelja BiH. Ne artikuliramo dovoljno tu nužnost opstanka BiH. Kada bismo se svi aktivirali na tom planu mi bismo mogli promijeniti čak i stavove međunarodnih faktora. Naši političari treba da uče od Kurtija, jer je on državnik. Okolo su političari, a on je državnik. BiH je pod protektoratom i odgovornost je veća na međunarodnoj zajednici“, kazao je Duraković.

On je kazao i svoje viđenje situacije u Konjicu gdje je Milorad Dodik opsovao genocid pred liderima Trojke.

"Dodik im je opsovao genocid, oni su šutjeli. Sramotno! Trebali su napustiti sastanak! Mora se pokazati dostojanstvo. Kad se izgubi dostojanstvo onda se bankrotiralo. Kad se opsuje genocid tu više nema razgovora. Sastanci koji traju jako dugo po provincijama, u krčmama to nije uredu. To je ignoriranje važnosti institucija! Gospodine Dodik, dođite u Sarajevo na Marijin Dvor, u Predsjedništvo da razgovaramo! Ne smijemo dopustiti da se devastira ugled institucija“, istakao je Duraković.

Izrazio je i nezadovoljstvo što građani ne dižu dovoljno glas za očuvanje državnosti BiH.

"Ja sam bio na pet protesta i budem jako tužan kada vidim odziv. Ako bismo glasnije izrazili naša stajališta, možda bi nas čuli", dodao je Duraković

#AkademikEsadDuraković #AleksandarVučić #ChristianSchmidt #KriminalnaZaštita #MeđunarodnaZajednica #NestabilnostNaBalkanu #UklanjanjeDodika #BiH