Članak

FRONT

Ukrajina i SAD počinju pregovore o sigurnosnim garancijama

Yermak nije rekao gdje su se razgovori odvijali niti ko je učestvovao

(Patria) - Ukrajina i Sjedinjene Američke Države započele su razgovore oko sigurnosnih garancija za Ukrajinu, rekao je šef kabineta predsjednika Volodymyr Zelenskog, kao nastavak obećanja zemalja G7 na prošlomjesečnom samitu NATO-a, javlja Reuters.


Ukrajini je rečeno da će Grupa sedam (G7) izraditi i poštovati sigurnosne garancije i pomoći u jačanju vojske u svjetlu invazije Rusije na Ukrajinu.


Kijev vidi pregovore kao prelaznu fazu do pristupanju NATO-u. Na samitu u Vilniusu, u Litvaniji, lideri NATO-a ponudili su podršku Ukrajini, ali su odbacili bilo kakvu ideju o članstvu dok se rat s Rusijom ne riješi.


Šef predsjedničkog kabineta Andriy Yermak, pišući na Telegramu, rekao je da je sporazum postignut u Vilniusu „osnova za izradu odgovarajućih bilateralnih sporazuma“.


„Simbolično je da su Sjedinjene Države - naš najveći strateški partner - postale prva zemlja s kojom je Ukrajina započela ovaj proces“, napisao je Yermak. „Kroz ovaj proces kreiraćemo uspješan model za druge partnere“, dodao je.


Članovi G7 složili su se da svaka nacija pregovara o sporazumima.


Yermak je ponovio stav Ukrajine da će garancije „ojačati Ukrajinu na putu ka budućem članstvu u evroatlantskoj zajednici, uključujući NATO i Evropsku uniju“.


Yermak nije rekao gdje su se razgovori odvijali niti ko je učestvovao, ali fotografija koja prati njegovu objavu pokazuje kako sjedi za stolom za, kako se činilo, ured ukrajinskog predsjednika u glavnom gradu Kijevu.

#BilateralniSporazumi #EvroatlantskaZajednica #G7 #Kijev #NATO #PristupanjeNATOu #Rusija #SigurnosneGarancije #SjedinjeneAmeričkeDržave #Ukrajina #svijet