Članak

ANKETA

Skoro polovina republikanaca ne bi glasala za Trumpa ako bi bio osuđen

Oko polovine republikanaca ne bi glasalo za Donalda Trumpa ako bude osuđen, pokazuje anketa koju su jučer objavili Reuters i Ipsos.

Foto: Twitter

(Patria) - Oko polovine republikanaca ne bi glasalo za Donalda Trumpa ako bude osuđen, pokazuje anketa koju su jučer objavili Reuters i Ipsos.

Bivši američki predsjednik, favorit republikanaca za kandidata na predsjedničkim izborima iduće godine, pojavio se jučer na sudu radi optužbe za zavjeru sa svrhom poništenja rezultata predsjedničkih izbora 2020. godine. Trump se tom prilikom izjasnio da nije kriv.

Protiv milijardera se vode još dva postupka: jedan u saveznoj državi New York zbog navodnih isplata porno glumici kako bi šutjela o njihovom odnosu i drugi na federalnom nivou zbog odnošenja povjerljivih dokumenata nakon što je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Ispitanicima je postavljeno pitanje da li bi iduće godine glasali za Trumpa ako ga porota proglasi krivim. Četrdeset i pet posto republikanskih birača je reklo da ne bi, a 35 posto da bi. Ostali su rekli da ne znaju.

Upitani da li bi glasali za Trumpa kada bi završio u zatvoru, 52 posto republikanaca reklo je da ne bi, a 28 posto da bi.

Trump tvrdi da je nevin i optužuje istražitelje da provode "lov na vještice" kako bi zaustavili njegovu političku kampanju.

Bivši predsjednik se okoristio prvim optužnicama u aprilu, povećavši svoju prednost pred republikanskim protukandidatom, guvernerom Floride Ronom DeSantisom, prenosi Hina.

Nova anketa pokazuje da Trumpu i dalje raste prednost. Trenutno ima 47 posto podrške republikanaca, kao i u julu, a DeSantisova popularnost je pala za šest postotnih bodova, na 13 posto.

#FederalnaOptužnica #KorupcijaDokazi #LovNaVještice #NewYorkPostupak #PorotaOdluka #PrednostTrump #RepublikanacAnketa #SudskiProces #TrumpTrial #ZatvorGlasanje #Svijet