Članak

ŠEF KLUBA VIJEĆNIKA NIP-a

Porić: Mandić je prekršio Sarajevski dogovor, građani su nezadovoljni i izgubio je podršku u Općinskom vijeću

(Patria) - Šef Kluba vijećnika u Općinskom vijeću Hidajet Porić oglasio se danas povodom opoziva načelnika općine Centar Srđana Mandića, a on je u svom obraćanju podsjetio da je prekršen Sarajevski dogovor na koji se pozivaju stranke trojke.

"Na sjednici koju je Općinsko vijeće Centar održalo polovinom jula, načelnik Mandić je skoro sat vremena nabrajao projekte koje je realizovala općinska uprava. Međutim, iscrtavanje znaka X na saobraćajnici, postavljanje saobraćajnog ogledala ili znaka za zabranu parkiranja ne može se smatrati projektom već može uvrijediti inteligenciju i očekivanje građana. Općina Centar ima budžet od 80 miliona maraka godišnje i građani od nas zahtijevaju, sve glasnije sa punim pravom, da se riješe nagomilani problemi i realizuju značajni projekti", navodi Porić.

Ističe da su upravo Sarajevskim dogovorom obećali građanima digitalizaciju procesa u javnoj upravi, posebno digitalizaciju izdavanja građevinskih i drugih dozvola.

"Nismo se pomjerili ni korak naprijed.  Obavezali smo se i na razvoj savremene infrastrukture, između ostalog i na pojačanu podršku projektima sanacije klizišta, na „niti jedan makadam“, na čista, uređena i sigurna korita, na najmanje jedno reciklažno dvorište, na intenziviranje konzervacije i rušenja napuštenih i oštećenih objekata itd. Ni tu nismo pokazali ništa, nula. Ceste su nam u takvom stanju da više ne znamo koje možemo uopšte nazvati asfaltiranom, a koju makadamom.

Čista, uređena i sigurna korita! Prije nešto više od mjesec dana zbog problema sa oborinskim vodama i neadekvatno uređenim koritima Nahorevo je skoro kompletno bilo pod vodom. Obećali smo reciklažna dvorišta, a broj divljih deponija raste. Što se tiče konzervacija i rušenja napuštenih i oštećenih objekata, 100 metara od sjedišta Općine Centar prije nekoliko mjeseci se urušio objekat gdje je samo pukom srećom sve prošlo bez ljudskih žrtava, a uzrokovalo je kolaps i višesedmične gužve na glavnoj saobraćajnici", navodi.

Voda u svim domovima je možda najveće obećanje koje smo dali, kaže Porić, a ni njega nismo ispunili.

"Čak smo uspjeli i neke projekte bivše administracije obesmisliti. Naime, 2019. godine je pušten u funkciju novi vodovod u Nahorevu i Općina je imala angažovanu firmu da ga održava. Općina više nema firmu koja održava taj vodovod, novi javni poziv nije raspisan i od početka jula voda više nije za piće. Sada je to tehnička voda.

Nisam ponosan na gotovo tri godine provedene u Općinskom vijeću, koje je od strane načelnika ponižavano i poniženo do te mjere da mi je neugodno i govoriti, neke su riječi poput „budi miran“, „dosadan si“ i sl. već izašle u javnost. Sarajevski dogovor, ali i korektan odnos i bonton podrazumijevaju da se na pitanja vijećnika koji ovdje sjede u ime građana odgovori, pa čak i u slučajevima kada vam se ta pitanja ne sviđaju. Načelnik na sjednice Kolegija i Vijeća dolazi i odlazi kako mu se prohtije, odgovara na ono na šta želi, a inicijative Vijeća, pa čak i one podržane od strane kolegice i kolege, ovjerene njegovima potpisom nekada važe samo do trenutka do kojeg mu odgovara ili treba", naveo je između ostalog Porić.

Šef Kluba vijećnika NIP-a kazao je da ovo nije atak na načelnika i općinsku administraciju već način da se provjeri i preispita (ne)rad jednog funkcionera, koji je svoju podršku već izgubio u Općinskom vijeću - predstavničkom tijelu građana.

#BiH #NIP #OpćinaCentar #opoziv #OV #Sarajevskidogovor #SrđanMandić #trojka