Članak

U PETAK I SUBOTU

Hrvatska se sprema za promjenu vremena koja donosi kišu, grmljavinu, pad temperature

(Patria) - DHMZ je izdao posebno priopćenje u kojem kažu da sutra širom Hrvatske može doći do značajnog nevremena.

"Nakon dva uglavnom suha i pretežno ili djelomice sunčana dana, pred nama je nova izražena promjena vremena koja će zahvatiti gotovo cijelu zemlju", pišu na početku.

U petak (4. avgusta 2023.), preko Hrvatske će se premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka", objašnjavaju.

Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj. U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline, objašnjavaju.

Krajem petka i u noći na subotu (5. avgusta 2023.) doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tokom subote premještati preko Hrvatske.

Po visini će od petka biti prisutna i mlazna struja (koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere).

U petak se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerovatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom.

Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće.

U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu", pišu.

Smirivanje vremena tek u nedjelju

U nedjelju (6. avgusta 2023.) postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu. Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

#Region #Hrvatska #nevrijeme #Kiša