Članak

DA LI JE AVGUST KLJUČAN

Sattler kod Konakovića: Zatraženo usvajanje zakonskih rješenja prije izvještaja EU o BiH u oktobru

(Patria) - Šef Delegacije EU Johann Sattler danas je održao sastanak sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem kojeg je posjetio u zgradi Ministarstva.

"Naglašena je važnost kontinuiranog usklađivanja sa vanjsko-sigurnosnom politikom EU i usvajanja zakona o vladavini prava i borbi protiv korupcije uoči izvještaja o BiH u oktobru", naveo je Sattler.

Inače, prema dogovoru predsjednika stranaka koje čine državnu koaliciju do sjednice Predstavničkog doma PS BiH 22. avgusta trebao bi biti utvrđen tačan broj zakonskih rješenja koja će se usvojiti na toj sjednici. To je set zakona iz 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Uoči te sjednice trebala bi biti održana sjednica Vijeća ministara BiH koje će uputiti te zakone na usvajanje.

"Očekujem da ćemo 22. augusta popuniti Vijeće ministara, donijeti zakone o ombdusmanu, VSTV-u te o pristupu informacijama. Dogovorili smo da iz Berlinskog procesa idu dva sporazuma koje treba da potvrde određeni organi", kazao je Milorad Dodik nakon sastanka 24. jula koji je održan u zgradi PS BiH.

Međunarodna zajednica kritikovala je prijedlog zakona o VSTV te je istakla kako to nije u skladu sa EU stečevinom.

#ElmedinKonaković #EU #JohannSattler #Vijeceministara #BiH