Članak

NEZADOVOLJSTVO

Izraelci se ponovo okupljaju kako bi se suprotstavili reformi pravosuđa

(Patria) - Hiljade demonstranata okupili su se u srijedu u Tel Avivu protiv odobrenja parlamenta za reformu pravosuđa koju je progurala vlada krajnje desnice uprkos višemjesečnim masovnim protestima, javio je AFP.

Prijedlozi su podijelili naciju i pokrenuli najveći protestni pokret u historiji Izraela.
Uprkos protestima, premijer Benjamin Netanyahu i njegovi koalicioni saveznici odobrili su prošlog mjeseca u parlamentu glavnu klauzulu paketa za koju se kritičari plaše da otvara put autoritarnijoj vladi.

Izmjena klauzule o „razumnosti“ usvojena je u Vijeću 24. jula i ima za cilj da ograniči ovlaštenja Vrhovnog suda u poništenju vladinih odluka koje sudije smatraju nerazumnim.

Klauzula o „razumnosti“ prva je i glavna komponenta reforme pravosuđa koja će postati zakon. Druge predložene izmjene uključuju omogućavanje vladi veći uticaj na imenovanju sudija.

Kritičari optužuju Netanyahua, kome se sudi po optužbama za korupciju koje on negira, da pokušava da iskoristi reforme da poništi moguće presude protiv njega.

Netanyahuova koaliciona vlada, koja uključuje krajnje desničarske i ultraortodoksne jevrejske stranke, tvrdi da su predložene promjene u pravosuđu potrebne kako bi se osigurala bolja ravnoteža moći između izabranih zvaničnika i sudija.

#Izrael #pravosuđe #protesti #svijet