Članak

PODSJEĆAJU I NA SREBRENICU

Ujedinjeno Kraljevstvo proglasilo zločine Islamske države nad iračkim Jezidima genocidom

(Patria) - Britanska vlada je službeno proglasila zločine koje je počinila grupa Islamska država (IS) nad narodom Jezida u Iraku kao djela genocida, javio je AP.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva saopštilo je da je službeno priznanje vlade uslijedilo nakon nedavne značajne presude njemačkog Saveznog suda pravde, kojom je bivši pripadnik IS-a (poznati i po arapskom akronimu Daesh) proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti.

UK je ranije zvanično priznala četiri druga slučaja kao genocid: Holokaust, zločine u Kambodži tokom 1970-ih pod Crvenim Kmerima, masovna ubistva 1994. godine u Ruandi i masakr muškaraca i dječaka 1995. godine blizu bosanskog grada Srebrenice, piše AP.

„Jezidsko stanovništvo je prije devet godina pretrpjelo neizmjerno stradanje od strane Daesh-a, a posljedice se osjećaju i danas“, rekao je Tariq Ahmad, državni ministar za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene nacije. „Pravda i odgovornost su ključni za one čiji su životi uništeni“, dodao je.

Islamska država je proglasila samozvani halifat na velikom dijelu teritorije u Siriji i Iraku koji je zauzela 2014. godine. Ekstremistička grupa je te godine napala središte jezidske zajednice u podnožju planine Sinjar, ubivši stotine Jezida i otevši hiljade, od čega je više od polovine žena i djevojaka.

Ujedinjene nacije i Evropski parlament također su proglasili napad IS-a na Jezide genocidom.

#genocid #Jezidi #Svijet