Članak

REKONSTRUKCIJA VLADE KS

Bečarević za Hayat: ZNG je tražio dva ministarstva, nezavisna zastupnica jedno, a Redžo Lemezan firme

Sve se glasnije govori o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. Bečarević je na početku naglasio da bi počeo sa onim što su rekli kada su polagali zakletvu. On se toga drži.

(Patria) - Gost emisije "7Plus" na Hayat tv bio je Almir Bečarević, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sartajevo.

Sve se glasnije govori o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo. Bečarević je na početku naglasio da bi počeo sa onim što su rekli kada su polagali zakletvu. On se toga drži.

- Svi korektno radimo koliko možemo, ali sa druge strane neki rade da nam uzmu poslanike političkim trgovinama. Ja bih volilo da samo krenuli, ali upravo zbog preotimanja i lobiranja se dešava da čitava Vlada pati, jer jednostavno smo blokirani i ne možemo pokazati i uraditi sve što želimo. Ja sam svaki dan na poslu i nisam otišao ni ja jedan poslovni put. Sve odgovorno izvršavam, ali ovi odgovorno atakuju na poslanike i pokušavaju ih uvući u priču za koju se ne znam ni kako se zove – rekao je Bečarević.

Osjećaj je da bi Trojka odavno izbacila Stranku za Bosnu i Hercegovinu i Bečarevića iz vlasti, samo da imaju dovoljno ruku za to. Za te napade kaže kako su krenuli, a da nije prošlo ni 20 dana od polaganja zakletve.

- Tada smo dobili informacije da se ide prema našim zastupnicama. Dolazimo u jednu situaciju da neko ko je bio u većini i ko je dan danas u većini, taj neko je uzeo našu zastupnicu i onda iz te većine prave neku većinu. Ja ne znam je li to normalno, je li to uobičajno. Nudite ministarstva, firme i sve kako bi privukli još nekoga i uvukli u tu grupaciju. Onda kažu da Stranka za BiH nije ušla čistog srca. Ja ne znam da sam ikada i jednog poslanika lobirao da pređe u moju stranku. Naše je da radimo, ali javnost svjedoči svemu tome, vidimo šta se nudi da se pređe u tu većinu – istako je Bečarević.


U javnost su procurile informacije o raspodjeli pozicija Trojke i bloka 3 zastupnika. Kaže da su te glasine jednim dijelom istinite.

- Puno su veći prvi zahtjevi bili. Za nove generacije njihov start je bio dva ministarstva, za Nezavisni zastupnica tražila jedno ministarstvo, gospodin Lemezan je tražio firme… sve je krenulo već, iako ništa nije objelodanjeno, niti je prošlo kroz skupštinu. Prvu firmu koju su odradili bila je Sarajevogas. Nasrtaji i danas traju. Naši zastupnici su jednoglasni i mislim da iskakanja neće biti. Ako ne može ovo više da traje mi ćemo se reorganizovati – rekao je Bečarević.

Na pitanje šta je pozadina ovih događaja u Kantonu, zašto se nastoji rekonstruisati ova Vlada, kaže da postoji određeni spektar.

- Prvo interes, pa onda onoga što je neko planirao, ali nije naišao na odgovor kakav je mislio od Stranke za BiH. Ja tvrdim da u onom segmentu gdje smo položili zakletve, tako želimo i da radimo. Mene je drugi dan sačekao zahjev za poskupljenje vode od 48 posto. Ja ne znam ko bi to pustio. Taj dan je odmah bio problem. Drugi problem je onaj koji smo svi mi potpisali. On se ogleda u tome da imate direktore komunalnih javnih preduzeća, svi oni su u sukobu sa zakonom u KS. I svi to znaju. Poduzima Ured za borbu protiv korupcije, ali i oni imaju problem. Tu se radi o falsifikovanju dokumenata, o istragama koje se vode protiv pojedinih direktora. To stanje mi nismo opisali u našem koalicionom ugovoru. Vi imate u jednom preduzeću situaciju gdje tri mjeseca ne možete čovjeka otjerati u penziju. Mi vidimo kakav je grad. U tom vremenu njemu je plaća preko 13.000 KM, ja razumijem što neće u penziju. Mi smo potpisali za mlade, sa legalnim diplomama. Onda kad ja ovo govorim, ja sam protivnik Trojke. Imamo jednu besmislenu situacije, gdje vodite polemiku o tome da li neko treba da ode u penziju, a po zakonu treba. Neki dan sam išao mahalama i slikao kontejnere da bi pokazao da od subote do utoka niko nije došao da odnese smeće. Građani to vide, svi su nezadovoljni. Ako smo nešto potpisali nema kriminala, nema korupcija, ja ako to vidim ja ću to prijaviti. Jutros sam bio u Uredu za borbu protiv korupcije i zaista vrlo korektan pristup imaju. Otišao sam sa dokumentacijom za slučaj Sarajevogas – izjavio je Bečarević.

Kaže da ne može preći preko činjenice kada nešto sazna, a tiče se uprave koja sebi produžava mandat 5 puta po 6 mjeseci. Smatra da to nije normalno.

- Gdje je konkurs? Kaže u skladu sa statutom, ali ovo je zakon. Da li Vlada vlada ili direktori vladaju Vladom? Ja sve više dobijam dojam da su direktori ti. Volio bih da Ured za borbu protiv korupcije izađe. To nismo potpisali, rekli smo bolje. Grad nije čišći, sa pokošenom travom, da blista. Biju se oko tendera, a pola vozila stoji neupotrebljeno. Kako ja njih da natjeram, jedino smjena, ali ne možete direkotre u KS smijenit, to je nemoguća misija – kazao je Bečarević.

Na pitanje o novim koalicijama kaže da je u politici sve moguće.

- Nije poenta da se vlast mijenja svaka dva mjeseca, jer tu nema rada. KS je u problemu sa tim šta će biti narednih godina, a zahtjevi su sve veći i veći – istako je Bečarević.

Kazao je i da ako ova cijena nafte ostane preko 80 dolara do kraja septembra, da trebamo očekivati povećanje cijene plina od 1. oktobra, za minimalno 10 posto.

#AlmirBečarević #PoskupljenjeVode #RaspodjelaPozicija #RekonstrukcijaVladeKS #ReorganizacijaVlade #SarajevogasNasrtaji #TrojkaIzbacuje #UposleniciPolitika #ZastupnicePreotimanje #BiH