Članak

BIVŠI PREDSJEDNIK SAD

Trump se suočava s novim optužbama u slučaju rukovanja povjerljivim dokumentima

Federalno tužilaštvo otpečatilo je novu optužnicu

(Patria) - Bivši američki predsjednik Donald Trump suočio se s novim optužbama u kojima se navodi da je pokušao opstruisati istragu o pogrešnom rukovanju strogo povjerljivim dokumentima tako što je tražio brisanje snimaka nadzora na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi.


Federalno tužilaštvo otpečatilo je novu optužnicu protiv kandidata na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024. godine, javio je AFP Nove optužbe stigle su istog dana kada je Trump rekao da su se njegovi advokati sastali sa zvaničnicima Ministarstva pravde uoči odvojene očekivane optužnice zbog njegovih navodnih napora da poništi rezultate izbora 2020. godine.


Bivši predsjednik je optužen u slučaju povjerljivih dokumenata prošlog mjeseca da je ugrozio nacionalnu sigurnost držanjem strogo tajnih nuklearnih i odbrambenih informacija nakon što je napustio Bijelu kuću.

On je držao dosijee, koji su uključivali zapise Pentagona, CIA-e i Agencije za nacionalnu sigurnost, neosigurane u svojoj kući u Mar-a-Lagu na Floridi i
osujetio je službene napore da ih povrati, navodi se u optužnici.


U novoj optužnici milijarder se optužuje da je djelovao sa svojim saoptuženim u ovom slučaju, ličnim pomoćnikom Waltineom Waltom Nautom, i novim optuženim, upraviteljem imovine Carlosom de Oliveirom, da izbrišu snimke sigurnosnih kamera u Mar-a-Lagu.


Nove optužbe dopunjuju postojeće tačke za „namjerno zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani“ i optužbe za zavjeru radi ometanja pravde, davanje lažnih izjava i druga krivična djela za koja se Trump prošlog mjeseca izjasnio da nije kriv. U optužnici se prepričava razgovor između de Oliveire i četvrtog, neimenovanog uposlenika u kojem de Oliveira kaže da „šef“ želi da se server izbriše.


Trumpov štab odbacio je nove optužbe kao „ništa drugo do kontinuirani očajnički i neuspješni pokušaj zločinačke porodice Biden i njihovog Ministarstva pravde da uznemiravaju“ njega i one oko njega. U kratkoj izjavi on je nazvao specijalnog tužioca koji je imenovan za slučaj, Jacka Smitha, „poremećenim“ i rekao da „zna da oni nemaju slučaj“.


Ranije u četvrtak, Trump je rekao da njegovom timu nije rečeno kada će biti podignuta bilo kakva optužnica za napad njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara. On se oglasio nakon što su američki mediji objavili da su advokati obaviješteni da bi to moglo biti tokom dana, te da su se Trumpovi advokati sastali sa Smithom.


Trump je rekao da je 18. jula primio pismo od Smitha u kojem se navodi da je bio meta istrage od 6. januara, fokusirane na napore da se spriječi potvrda pobjede demokrata Joea Bidena na izborima 2020. godine.

U pismu su se navodno citirala tri savezna krivična zakona: zavjera radi prevare Sjedinjenih Država, ometanje službenog postupka i lišavanje prava.
Trump je više puta napadao istragu kao politički „lov na vještice“.

#DonaldTrump #SAD #TrumpObstruction #Svijet