Članak

TUŽILAŠTVO BIH

Podignuta optužnica za ratne zločine na području Travnika i Skender Vakufa

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Foto: Arhiv

(Patria) - Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Boška Peulića (1947.), rođenog u Prnjavoru, državljanina BiH i Srbije, Petra Đurića, zvanog Keruša (1954.), rođenog u Skender Vakufu, državljanina BiH, te Davora Peulića (1970.), rođenog u Ljubljani, državljanina BiH, kojom ih tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba, u periodu od početka maja do kraja oktobra 1992., u svojstvu: optuženi Peulić Boško - komandanta Krajiškog korpusa, Đurić Petar - komandira jedinice Vojne policije VRs-a i Peulić Davor - komandira centra veze VRs-a, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi Boško Peulić tereti se da je znao za zločin koji su počinili njemu podređeni pripadnici, ubistvo trinaest ratnih zarobljenika - pripadnika HVO-a Travnik na platou Galica, planina Vlašić, opština Travnik, dana 15.05.1992., te da je kao nadređeno i odgovorno lice za sigurnost tih civila i ratnih zarobljenika propustio poduzeti nužne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, niti da njemu podređene počinioce tih ubistava kazni.

Oni se terete da su zajedno u svojstvu komandanta i komandira vojske, sudjelovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru - podrumskim prostorijama PTT-a Skender Vakuf, držeći ih u nehumanim uslovima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenja fizičkih i psihičkih povreda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim povredama kod većeg broja zatvorenih osoba.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SFRJ, u vezi s krivičnim djelom ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. istog Zakona.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

#BiH #Optužnica #RatniZločini #TuzilastvoBiH