Članak

VIZUALNI HAOS

Francuzi osmislili inovativan način da stanu ukraj bahatim vozačima

Na ulicama Baunea, gradića u zapadnoj Francuskoj pojavile su se vrlo neobične bijele linije koje na prvu djeluju kao da ih je nacrtalo dijete. Njihov cilj je - usporiti saobraćaj.

Foto: Facebook

(Patria) - Na ulicama Baunea, gradića u zapadnoj Francuskoj pojavile su se vrlo neobične bijele linije koje na prvu djeluju kao da ih je nacrtalo dijete. Njihov cilj je - usporiti saobraćaj.

Gradonačelnik kaže da je to način podsticanja vozača da uspore u području gdje bi ograničenje brzine trebalo biti 20 km/h, ali gdje vozači ponekad voze i više od 50 km/h.

- Radi se o mjestu od 1.700 stanovnika kroz koje prolaze tri glavne ceste. Ljudi voze brzo i morali smo pronaći način da usporimo vozače. Htjeli smo napraviti nešto da privučemo pažnju vozača - rekao je Jean-Charles Prono.

Kako navodi Euronews, bizarne linije na cesti izazvale su gomilu reakcija u lokalnom medijima i na društvenim mrežama, a mnogi se pitaju smiju li gradske vlasti to uopšte učiniti, prenosi Jutarnji list.

Mnogi korisnici društvenih mreža kritikovali su ovaj potez, s komentarima da će vizualni haos vjerovatno zbuniti vozače umjesto da ih natjera da voze sporije.

#Ceste #Francuska #zanimljivosti #magazin1