Članak

ISTRA

Velika akcija USKOK-a: Višestruka hapšenja i pretresi zbog legalizacije građevinskih objekata

U toku je policijska akcija u Istri u kojoj je privedeno desetak osoba za koje se sumnja da su počinile krivična djela protiv službene dužnosti.

Foto: Twitter/Ilustracija

(Patria) - U toku je policijska akcija u Istri u kojoj je privedeno desetak osoba za koje se sumnja da su počinile krivična djela protiv službene dužnosti.

U ovom trenutku može se potvrditi da su navedena krivična djela vezana za legalizaciju građevinskih objekata, objavio je USKOK.

Policija je saopštila da u realizaciji tog složenog kriminalističkog istraživanja učestvuje više od 40 policijskih službenika te se pretrage provode na više lokacija.

Trenutno se pod nadzorom policije nalazi više osoba te su u toku pretrage poslovnih i privatnih prostora.

Hrvatski portali pišu kako se radi o nastavku istrage iz juna prošle godine, odnosno velike akcije "Dorina", kada je na području Istre privedeno više od 20 soba među kojima su bili zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, poduzetnici, građevinari, geodeti i arhitekti te vlasnici nekretnina.

Tada su među ostalima privedeni i bivši vodnjanski pročelnik za prostorno planiranje Damir Janko i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje Grada Vodnjana Dora Komparić.

Kako piše portal Istra24, ovaj put na udaru istražitelja su fažanski načelnik Radomir Korać (SDP), Sead Ibrahimović, nekadašnji šef Odjela za prostorno uređenje Istarske županije te Krešimir Stojkovski, geodet.

USKOK je u junu prošle godine, na temelju krivične prijave PU istarske, donio rješenje o provođenju istrage protiv 26 osoba zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, podsticanja i pomaganja u zloupotrebi položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te krivotvorenja isprave.

Na malverzacijama sa zemljištem samo su vlasnici nekretnina zaradili više od 640.000 eura.

Također, u januaru ove godine uhapšen je 53-godišnjak, službena osoba jedinice regionalne samouprave koja je bila nadležna za provođenje postupka legalizacije nezakonito izgrađenih objekata, zbog sumnji da je nezakonito izdao 49-godišnjakinji rješenje kojim joj je građevina nezakonito legalizirana.

Državna revizija prošle godine utvrdila je i kako je načelnik Korać, odnosno općina Fažana, nenamjenski potrošila 7 miliona kuna 2021. godine, a o tome je obaviješten i DORH.

#hapšenje #Hrvatska #istra #policija #Region