Članak

IMENOVAN PRETHODNI MINISTAR

Kina smijenila ministra vanjskih poslova Qina Ganga nakon misterioznog odsustva

(Patria) - Kina je u utorak imenovala veterana diplomatu Wang Yija za svog novog ministra vanjskih poslova, smijenivši bivšu zvijezdu u usponu Qin Ganga nakon misterioznog jednomjesečnog odsustva s dužnosti nakon jedva pola godine od početka mandata, javio je Reuters.

Qin (57) bivši pomoćnik predsjednika Xi Jinpinga i ambasador u Sjedinjenim Američkim
Državama, preuzeo je ministarstvo u decembru, ali nije viđen u javnosti od 25. juna.

Ministarstvo je saopštilo da je ostao bez posla iz zdravstvenih razloga, ne dajući detalje, što je izazvalo spekulacije i skrenulo pažnju na tajnovitost koja često okružuje kinesko
komunističko vodstvo i donošenje odluka.

Qinov nasljednik Wang (69), također je bio njegov prethodnik, držeći tu funkciju od 2013. do 2022. godine.. On je zamijenio Qina tokom njegovog odsustva i ove sedmice je predstavljao Kinu na sastanku savjetnika za nacionalnu sigurnost zemalja BRICS-a u Johanesburgu.

Kineski državni mediji nisu rekli zašto je Qin smijenjen. Xi je potpisao predsjednički nalog kako bi odluka bila efektivna, izvještava državna novinska agencija Xinhua.

„Nedostatak objašnjenja otvara više pitanja nego što daje odgovore“, rekao je Ja Ian Chong, politolog sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru.

„Također naglašava neprozirnost i nepredvidljivost, čak i proizvoljnost u trenutnom političkom sistemu“, dodao je.

Qinov očigledan nestanak nije bio prvo neobjašnjivo odsustvo kineskog zvaničnika. Ministar industrije Xiao Yaqing nestao je iz očiju javnosti skoro mjesec dana prošle godine prije nego što je otkriveno da se protiv njega vodi istraga zbog korupcije.

Qin je bio jedan od najmlađih ministara vanjskih poslova Kine, koji je uživao u meteorskom usponu koji analitičari dijelom pripisuju njegovoj bliskosti sa Xijem. Bio je dva puta glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, između 2006. i 2014. godine, i glavni
službenik protokola od 2014.-2018., nadgledajući mnoge Xijeve kontakte sa stranim liderima.

Poslan je u Washington kao ambasador u julu 2021. godine, nakon perioda neuobičajenog javnog sukoba između američkih i kineskih zvaničnika. Qinova politička budućnost ostaje nejasna.

#Kina #ministar #vanjskiposlovi #svijet