Članak

REAKCIJE

Eksperti UN zabrinuti izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Rs

Eksperti su prethodno sarađivali sa Bosnom i Hercegovinom u martu 2023. godine, izražavajući zabrinutost zbog implikacija predloženih amandmana i pozivajući vlasti da ih ukinu.

Zabrinutost kriminalizacijom klevete

(Patria) - Nezavisni eksperti Ujedinjenih nacija izrazili su zabrinutost zbog nedavnog usvajanja izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike srpske kojima se kriminalizuje kleveta. Istakli su da navedene izmjene negativno utiču na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini.

Kako su naveli kriminalizacija klevete negativno utiče na stanje ljudskih prava, posebno na slobodan i inkluzivan politički diskurs, pravo na traženje, primanje i prenošenje informacija i slobodu štampe.

Takođe su ukazali na to da postoji trend dekriminalizacije klevete u svijetu, sa mnogim zemljama članicama Evropske unije ili aspirantima članstva koji su se odlučili da ukinu krivično djelo klevete.

"Bosna i Hercegovina je dala dobar primjer u regionu dekriminalizujući klevetu prije 20 godina, koja se može i treba rješavati samo kroz građansko pravo. Ponovna kriminalizacija klevete predstavlja veliki zastoj u uživanju prava na slobodu izražavanja, ne samo u entitetu Rs, već i u cijeloj zemlji", ocijenili su stručnjaci.

Specijalni izvjestioci su mišljenja da se pitanje zaštite klevete treba urediti isključivo kroz građansko pravo.

Posebno su zabrinuti da će se kriminalizacija klevete koristiti za utišavanje kritičnih glasova, uključujući novinare, branioce ljudskih prava i političku opoziciju.

"Narodna skupština Rs usvojila je amandmane uprkos raširenim i jasnim pozivima protiv ovog retrogresivnog poteza, uključujući novinare, aktere civilnog društva i međunarodne organizacije i mehanizme za ljudska prava", dodali su.

Eksperti su prethodno sarađivali sa Bosnom i Hercegovinom u martu 2023. godine, izražavajući zabrinutost zbog implikacija predloženih amandmana i pozivajući vlasti da ih ukinu.

Pozvali su vlasti u Rs da ukinu izmjene i osiguraju poštovanje prava na slobodu izražavanja.

#DekriminalizacijaKlevete #GrađanskoPravo #ImplikacijeAmandmana #KritičniGlasovi #PolitickiDiskurs #RetrogresivniPotez #SlobodaIzražavanja #SlobodaŠtampe #UjedinjeneNacije #BiH