Članak

NOVI PREKID

Karamatić u offsideu: Ustašluk progovorio iz njega, pa vrijeđao Sarajevo u sali Parlamenta FBiH

Nekada razumijem potrebu da bude duhovit Karamatić ali ovaj put je prešao sve granice.

Karamatić vrijeđao, oduzeta mu riječ

(Patria) - Usred današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u trenutku kada je na dnevni red došao Prijedlog zakona o zašititi civilnih žrtava rata u Federaciji BiH, zastupnik Mario Karamatić (HSS) je šokirao sve svojom "poslovničkom intervencijom".

- Politika ipak nije najvažnija sporedna stvar na svijet u nego je to fudbal. Prvak Bosne i Hercegovine danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka pa bih ja predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi navijači Slovana iz Bratislave se stigli pripremiti, kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub. To jeste da dođemo vam Kantona Sarajevo, na područje gdje se navija za prvaka Bosne i Hercegovine, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, Središnju Bosnu, čak i Tuizlansku, pa čak i Republiku Srpsku jer na prostoru Kantona Sarajevo nemamo sigurnosnih uvjeta kako bi podržali naše - rekao je Karamatić.

Više nije mogao reći jer ga je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić prekinula.



Svojom izjavom je uznemirio sve prisutne kao i javnost.

- Nekada razumijem potrebu da bude duhovit Karamatić ali ovaj put je prešao sve granice. Tražim od Etičke komsije da reagira a parlamentarna većina da Karamatića urazumi i da ne štiti govor mržnje na ovako perfidan način - rekao je zastupnik Mirsad Zaimović.

Nakon toga je Karamatić ponovo počeo vrijeđati, a predsjedavajuća Marinković Lepić mu i drugi put uzela rije.


Potom se javila dopredsjedavajuća Edina Gabela i tražila polusatnu pauzu, ali i sjednicu Etičke komisije zbog povrede etičkog kodeksa Parlamenta FBiH.

#CivilneŽrtveRata #EtičkaKomisija #Fudbal #GovorMržnje #KantonSarajevo #LigaPrvaka #MarioKaramatić #SlovanaBratislava #Zakon #ZastupničkiDom #Zrinjski #bih