Članak

Erdogan potpisao ugovore vrijedne 50 milijardi dolara tokom posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Erdogan i predsjednik UAE Mohamed Bin Zayed prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma

(Patria) - Ujedinjeni Arapski Emirati i Turska potpisali su nekoliko sporazuma za koje se procjenjuje da su vrijedni 50,7 milijardi dolara tokom posjete predsjednika Tayyipa Erdogana Abu Dhabiju.


Erdogan i predsjednik UAE Mohamed Bin Zayed prisustvovali su ceremoniji potpisivanja sporazuma koji su uključivali sporazum o ekstradiciji, razvoju energetike i prirodnih resursa, svemirskoj i odbrambenoj saradnji, javila je državna novinska agencija WAM.


Abu Dhabi državni fond (ADQ) saopštio je da je potpisao memorandum o razumijevanju za finansiranje do 8,5 milijardi dolara obveznica za pomoć Turskoj u slučaju zemljotresa.


Memorandumom o razumijevanju sa Export Credit Bank of Turkiye će ADQ također finansirati sa do 3 milijarde dolara kreditnih sredstava za podršku turskom izvozu.


„Zajedničkim sporazumom koji ćemo potpisati podići ćemo naše odnose na nivo strateškog partnerstva“, rekao je Erdogan na ceremoniji potpisivanja, javio je Reuters.

„Želimo da ojačamo pravnu infrastrukturu u oblastima kao što su promocija investicija, sigurnost, obnovljiva energija i transport“, dodao je.


Abu Dhabi je bio Erdoganova posljednja stanica na turneji po Zalivu koja se fokusirala na oživljavanje turske ekonomije koja se bori sa oslabljenom lirom, velikim deficitima i hroničnom inflacijom. Putovanje je uključivalo i Saudijsku Arabiju i Katar.


Ubirući plodove njegovih diplomatskih napora, Saudijska Arabija je u utorak pristala kupiti turske dronove u najvećem odbrambenom ugovoru u historiji Turske.


Turski lider je radio na popravljanju diplomatskih odnosa s Rijadom i Abu Dabijem u posljednje dvije godine nakon decenije zategnutih odnosa zbog podrške Ankare političkom islamu i prodemokratskim pokretima. Turska je poslala trupe u Dohu kada su Saudijska Arabija i UAE uveli blokadu Kataru 2017. godine, piše Reuters.

#RecepTayyipErdogan #Turska #UAE #svijet