Članak

SAD daju dodatnih 1,3 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države koriste sredstva u svom programu Inicijative za pomoć

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su najavile dodatnu sigurnosnu pomoć u iznosu od oko 1,3 milijarde dolara za Ukrajinu, u paketu koji uključuje kapacitete protivzračne odbrane, dronove i municiju, javio je Reuters.


Sjedinjene Države koriste sredstva u svom programu Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), koji dozvoljava administraciji predsjednika Joea Bidena da kupuje oružje od industrije umjesto da povlači oružje iz američkih zaliha.


Paket uključuje četiri Nacionalna napredna raketna sistema zemlja-vazduh (NASAMS), granate od 152 milimetara, opremu za čišćenje mina i dronove.

Američko ministarstvo odbrane objavilo je pomoć dan nakon virtuelnog sastanka Ukrajinske kontakt grupe za odbranu, saveznika koji pomažu Ukrajini dok njene snage vrše kontraofanzivu protiv ruskih trupa.


Isporuka oružja i sistema zavisi od njihove dostupnosti i vremenskog okvira proizvodnje. Pentagon je obezbijedio više od 10,8 milijardi dolara sigurnosne pomoći Ukrajini u okviru USAI-a u fiskalnoj 2023. godini, u sedam odvojenih tranši. Planirani paket bi bio osmi.

U fiskalnoj godini koja se završila 30. septembra 2022., Washington je uložio 6,3 milijarde dolara vrijednih sredstava USAI-ja u kupovinu za odbranu Ukrajine.


Sveukupno, SAD su poslale preko 40 milijardi dolara u obliku sigurnosne i vojne pomoći Ukrajini od invazije Rusije u februaru 2022. godine.

#Dronovi #JoeBiden #Municija #NacionalnaNaprednaRaketnaSistema #ProtivzračnaObrana #RuskeTrupe #SigurnosnaPomoć #SjedinjeneAmeričkeDržave #Ukrajinu #VirtuelniSastanak #svijet